

megtekintve: 5 432 alkalommal
elkészítve: 65 alkalommal megfőztem én is
A langyos tejben feloldjuk a cukrot és hozzáadjuk az élesztőt. Amíg az élesztő megkel a liszttel elkeverjük a sütőport és a sót. A liszthez ezután hozzáadjuk az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Az egészet sima rugalmas tésztává gyúrjuk. Egy tálba tesszük, letakarjuk fóliával és duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett felületre öntjük és kicsit átgyúrjuk. Félbevágjuk és mindkét felét öt részre vágjuk. Mind a tíz részt zsemle alakúra formázunk, letakarjuk konyharuhával és kb. 15 percet pihentetjük. Pihentetés után két tenyérrel hosszabb rúd formájúvá hengereljük. (Kb. 3 és félszer legyen hosszabb a virslinknél.) Rátekerjük a virslikre és mindkét végét a tekerés alá nyomjuk.
Ha elkészültek zsírpapírral bélelt tepsibe tesszük, letakarjuk és fél órát kelesztjük. Egy tojást felverünk, megkenjük vele a virslis tekercseket és szezámmaggal megszórjuk. 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt világosbarnára sütjük.
sütési idő: 15 min
hőfok: 180 °C
A feldarabolt tésztát zsemleformájúvá alakítva, azokat zsemlének is megsüthetjük. Finom hamburger zsemléket készíthetünk belőlük.
kb.10 db virsli
1 felvert tojás
Szezámmag
tésztához:
400 g lisz
1 csésze langyos tej
3 ek. cukor
2 kk.istant élesztő (vagy 2-3 dkg élesztő)
1 kk. sütőpor
1 kk. só
3 ek. vaj