

megtekintve: 10 224 alkalommal
elkészítve: 111 alkalommal megfőztem én is
A burgonyát vízben megfőzzük, össszetörjük. Összegyúrjuk a vajjal,
sóval és alaposan összegyúrjuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az
élesztőt amit elkeverünk benne. Csak ezután adjuk hozzá a lisztet
(azért, hogy a tojássárgától ne csomósodjon a liszt). Ha a tészta
összeállt, gyúródeszkára borítjuk, téglalapra formázzuk, fóliázzuk
és a hűtőben min. 2 óráig pihentetjük (legjobb egy éjszakára). A
hűtőből kivéve átgyúrjuk és kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Késsel
bevagdossuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszúrkáljuk. Felvert
tojással megkenjük a tetéjét és kb. 230 fokon 10-15 perc alatt
megsütjük.
főzési idő: 10 min
sütési idő: 15 min
hőfok: 230 °C
Kinyújtás után fesztelenítjük a tésztát, azaz kicsit megemelgetjük
a széleit, így nem fog összeugrani a tésztánk.
Tojással megkenve tálcára téve fagyaszthatjuk is a pogácsákat.
50 dkg burgonya (kis kockákra vágva és puhára párolva)
70 dkg liszt
40 dkg vaj
2 db tojás s árgája
40 g só
40 g élesztő