

megtekintve: 8 169 alkalommal
elkészítve: 206 alkalommal megfőztem én is
A sütőt előmelegítjük 170-180 C-fokra.
Előkészítünk és kivajazunk egy kb. 30x25 cm-es tepsit, vagy jénait.
A leveles tészta 1/3 részét kettévágjuk, s külön kinyújtjuk. Az egyik darabot a kivajazott tepsi aljára tesszük, a másikat pedig majd a töltelék tetejére.
A mazsolát áztassuk be fél bögre vízben.
A cérnametéltet főzzük meg, kb. 5 perc alatt el is készül. Majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, s félretesszük.
A túrót villával összetörjük, s hozzákeverjük a cukor egy részét, a tojások sárgáját, a citrom lereszelt héjat és a levét is, a tejfölt, és a vaníliás cukrot. Jól összekeverjük, majd félretesszük.
A tojások fehérjéjét a maradék cukorral habbá verjük. A túrós keveréket összeforgatjuk a kiáztatott, lecsöpögtetett mazsolával és a cérnametélttel, majd óvatosan hozzákeverjük a
tojásfehérje-habot is. (A tálon maradt pici tojásfehérje pedig a tészta tetejére jó lesz.)
A tölteléket a formába tesszük, és elsimítjuk a tetejét.
A tetejére rátesszük a másik kinyújtott leveles tésztát is, majd a tojásfehérje pici maradékával
kenőtollal bekenjük a leveles tészta tetejét. 170 C-fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, majd kivesszük, s átfordítjuk, a belső felét rakjuk
kívülre, s még kb. 20 percig sütjük, de most már 220 C-fokon.
Ha a vargabélesünk megsült, melegen szeletelhetjük, porcukrozzuk, s lekvárral tálalhatjuk.
főzési idő: 5 min
sütési idő: 50 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Aki nem szereti a mazsolát, az akár ki is hagyhatja, anélkül is finom.
1 evőkanálnyi vaj a tepsi kikenéséhez
kb. 15 dkg leveles tészta (Egy 45 dkg-os tészta 1/3-d része) a tepsi aljára, és a töltelék
tetejére
Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg cérnametélt tészta
25 dkg túró
10 dkg kristálycukor
1 kispohár tejföl
3 db tojás
1 db citrom reszelt héja és leve
2 csomag vaníliás cukor
1 púpos evőkanál mazsola