Torta háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Csavart sajtos kalács recept

A recept értékelése: 4,0 pont
  • 60 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 6 374 alkalommal

elkészítve: 138 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

Elkészítése

1 dl cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet, a krumplipelyhet, a sót elvegyítjük, hozzáöntjük az élesztőt, a joghurtot, az ecetet és az olajat. Puha tésztát dagasztunk belőle annyi tej hozzáadásával, amennyi még szükséges. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett munkalapon gyengéden átgyúrjuk a tésztát, és 5 részre osztjuk. Mindegyik részből kb. 30 x 13 cm-es téglalapot nyújtunk. Az első négy lapot egyenként megkenjük zsírral és megszórjuk a sajt negyed részével. A készítés sorrendjében egymásra rakjuk őket, nagyjából öt centivel jobbra eltolva. Az utolsó lapot ugyanígy helyezzük rá, de csak zsírral kenjük meg, erre sajt nem kerül. A tésztát alulról felfelé feltekerjük, lazán átgyúrjuk, hogy kicsit vékonyabb és hosszabb legyen, majd meg is tekerjük saját maga körül. Csigaformára tekerjük, és sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarjuk, és 30 percig kelni hagyjuk.
180 fokos légkeveréses vagy 200 fokos normál sütőben 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz. Ha túl hamar sötétedne a teteje, akkor sütőpapírral letakarjuk. A sütőből kivéve rácson hagyjuk langyosra hűlni.

sütési idő: 40 min
hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Igazán különleges kalács, puha omlós. reggelire, de leves mellé is kitűnő választás.

Hozzávalók

50 dkg liszt
2 evőkanál krumplipehely ( esetleg maradék krumplipüré)
1 kávéskanál cukor
kb. 2 dl tej
1 dl joghurt
2 kávéskanál só
1 teáskanál 10%-os ecet
1/2 dl olaj

a töltelékhez:
30 dkg krém fehér sajt /feta sajt/
1 dl olvasztott sertészsír

a kenéshez:
1 tojássárgája
1 teáskanál tejföl

Kövess minket a Facebookon is!