

megtekintve: 2 555 alkalommal
elkészítve: 29 alkalommal megfőztem én is
A kiindulási alapunk a "Horror tortám", kis változtatásokkal :)
1. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót egy edényben elkeverjük.
2. A kockára vágott puha margarint, olajat, cukrot és vanília aromát összeöntjük egy másik edényben és elektromos habverővel 3-4 perc alatt habosra verjük. Ügyeljünk rá, hogy ne lépjük túl ezt az időt!
Kettesével hozzáadjuk a tojásokat, és kézi habverővel egyneművé forgatjuk őket.
3. Hozzáadjuk a lisztes keverék felét, átkeverjük, majd a szobahőmérsékletű írót/tejet és kézi habverővel lassan simára keverjük. Előfordulhat, hogy a margarin kicsit kicsapódik, de ettől nem lesz rossz a tésztánk! :)
4. Beleöntjük a lisztes keverék másik felét is.A piskóta tésztáját egy-egy külön edényben szétválasztjuk. Az egyikhez pár csepp lila ételfestéket keverünk, a másikba pedig pár csepp feketét és hozzáadjuk az olvasztott étcsokoládét.
5. Három piskótát készítünk. Egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk, majd pár kanál fekete és pár kanál lila tésztát kanalazunk bele felváltva, ügyelve rá, hogy a következő két piskótához is maradjon belőlük.
6. Előmelegített sütőben, 170 C-on tűpróbáig készre sütjük őket kb 25-30 perc alatt. Ezután rácson hagyjuk őket teljesen lehűlni.
7. A krémhez gőz felett megolvasztjuk a fehércsokit, hagyjuk lehűlni, majd elektromos habverővel lassú fokozaton kanalanként a mascarponehoz adagoljuk, végül ételfestékkel lilára színezzük.
8. A piskóták tetejét egyenletesre levágjuk, megkenjük őket először az áfonya dzsemmel, majd a krémmel, a harmadik piskóta lapot pedig aljával felfelé helyezzük a torta tetejére, hogy sima felületet vonhassunk be.
9. A cukrászhabot felverjük, tortakártyával egyenletesen elsimítjuk a torta tetején és oldalán, a maradékot félretesszük. Pár pötty lila és fekete ételfestéket cseppentünk a torta oldalára, majd alaposan körbehúzzuk rajta hogy a képen látható eredményt érhessük el.
10. A díszítéshez a fehércsokit gőz felett megolvasztjuk, majd egy teljesen tiszta szilikon munkalapra vagy sütőpapírra öntjük, lehetőleg vastagon. Nem kell finomkodni a kiöntésnél, úgy is össze fogjuk törni ha megszilárdul. A vastagsága azért fontos, mert így szobahőmérsékleten is szilárd fog maradni.
Pár csepp lila ételfestéket cseppentünk a még meleg fehércsokira és egy fogpiszkálóval jól összekuszáljuk rajta a színezéket. Ha teljesen megszilárdult,hegyes darabokat törünk le belőle.
11. Az étcsokit gőz felett megolvasztjuk, pár csepp fekete ételfestéket cseppentünk bele, majd teáskanállal a torta szélein végigcsorgatjuk és hagyjuk megdermedni.
12. A maradék habhoz kis lila és fekete színezéket adunk, picit forgatunk rajta, majd habzsákba töltve körbe a torta tetején halmokat nyomunk belőle.
A torta közepét teleszúrkáljuk a hegyes fehércsokival, majd friss áfonyát szórunk közéjük.
Bonyolultnak tűnik, de valójában nagyon egyszerű torta, amiben az ember kiélheti a kreativitását. Lila és áfonya helyett lehet akár rózsaszín és málna, piros és ribizli, bármilyen színnel és gyümölccsel kombinálhatjuk! :)
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
Piskótához:
- 293 g liszt
- 2 1/2 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1/2 tk só
- 112 g szobahőmérsékletű margarin
- 108 ml olaj
- 310 g kristálycukor
- 1 ek vanília aroma
- 4 db "L" tojás
- 240 ml író (zsíros tej is jó)
- 140 g olvasztott étcsokoládé
- fekete ételfesték
- lila ételfesték
Krémhez:
- 200 g fehércsokoládé
- 250 g mascarpone
- 1 üveg egész szemű áfonya dzsem
- lila ételfesték
Díszítéshez:
- 500 ml cukrászhab
- 100 g fehércsokoládé
- 100 g étcsokoládé
- lila ételfesték és fekete ételfesték
- egy tálca áfonya