

megtekintve: 1 340 alkalommal
elkészítve: 59 alkalommal megfőztem én is
Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik
1. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra. Egy 24 cm-es, kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a formát pedig a külső oldalán, az aljától a tetejéig bevonjuk alufóliával.
2. A vajat egy kis edénybe kockázzuk, majd közepes lángon, keverés nélkül addig melegítjük, amíg el nem kezd aranybarna színt ölteni. Ehhez kb. 10 percre van szüksége.
3. A ledarált mézeskalácshoz hozzáadjuk a barnacukrot és 120 ml-t a barna vajból, majd spatulával jól átforgatjuk. Beleöntjük a tortaformába, laposra egyengetjük az alján, a szélein körbe pedig 2 ujjnyi magas peremet készítünk a tésztából. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük.
4. A mascarponét konyhai robotgép táljába öntjük a barnacukorral és a keményítővel, majd 2 percig közepes fokozaton verjük. Hozzáadjuk a maradék barna vajat, a tejfölt, vaníliát, melaszt, őrölt fűszereket és további 1 percig verjük. Ezután hozááadjuk a tojásokat és sárgájákat és közepes fokozaton szép sima krémmé keverjük. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl sokáig!
5. Egy akkora tepsit amiben elfér a tortaformánk félig töltjük vízzel és a sütőbe tesszük. A krémet a tortaformába, a mézeskalácsos tésztára öntjük, majd a vízzel megtöltött tepsi közepére helyezzük. A tortaforma köré felhelyezett alufólia megvédi a tortánkat a víz behatolása ellen és segít az egyenletes sülésében.
6. 1 órán át 175 °C-on sütjük, majd elzárjuk a sütőt és további 1 órát hagyjuk benne egyenletesen lehűlni. A sülés és lehűlés ideje alatt a sütő ajtaját TILOS kinyitni, mert a tortánk szétrepedhet! Ha letelt a 2 óra, egy vajazókéssel finoman körbemegyünk a torta és a forma között majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. Amikor teljesen lehűlt, finoman eltávolítjuk a csatos formát.
7. A ganachehoz a cukrászhabot gőz felett felmelegítjük, hozzáadjuk a kockákra tördelt fehércsokit és addig kevergetjük, míg fel nem olvad benne. Ezután a sajttortánkra csorgatjuk és egyenesre húzzuk a tetején. Visszatesszük a hűtőbe amíg rádermed a ganache.
8. A cukrászhabot keményre verjük, habzsákba töltjük, körben halmocskákat nyomunk a tortánk tetejére és néhány mézeskalács emberkét állítunk bele.
sütési idő: 60 min
hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Barna vajhoz:
225 g vaj
Mézeskalácsos tésztához:
285 g ledarált mézeskalács
120 ml a barna vajból
28 g barnacukor
Sajttortához:
910 g mascarpone
220 g barnacukor
24 g kukoricakeményítő
82 g tejföl
85 g melasz vagy datolyaszirup
2 tk vaníliaaroma
1 ek őrölt fahéj
1 ek őrölt gyömbér
1 mk őrölt szegfűbors
1 mk szerecsendió
1 mk szegfűszeg
3 db tojás
2 db tojássárgája
maradék barna vaj
Ganachehoz:
130 g fehércsokoládé
45 ml cukrászhab
Díszítéshez:
150 ml cukrászhab
mézeskalács figurák