Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Meggyes bukta recept

A recept értékelése: 4,9 pont
  • 90 min
  • könnyû
  • olcsó

megtekintve: 10 158 alkalommal

elkészítve: 224 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Csaba

Elkészítése

Először a kelt tésztát készítjük el. Az élesztőt kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. Ezután a liszttel, a vajjal, a csipet sóval és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, egy közepes keménységű tésztát dagasztunk. Amikor már szép sima a tészta felülete és elválik a kéztől meg az edény falától, akkor letakarva, körülbelül egy órát hagyjuk kelni.

A meggyet kimagozzuk, ízlés szerint megcukrozzuk és hozzáadjuk a vaníliás cukrot is. Mielőtt a buktába töltenénk, hagyjuk a levét kicsöpögni.
A megkelt tésztát egy lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és nagyjából 1 centi vastagságúra kinyújtjuk. 10 centiméteres kockákra vágjuk. és mindegyik közepébe teszünk a kicsöpögtetett meggyből. (Tölteléknek, ha nincs már friss meggyünk, fagyasztott meggyet vagy meggylekvárt is használhatunk.) A töltelékkel együtt feltekerjük a tésztát, és kizsírozott tepsibe fektetjük. Ne szorosan egymás mellé helyezzük a buktákat, mert még dagadni fognak mialatt sülnek. Még 10 percet kelesztjük, majd a tetejüket megkenjük felvert tojással. 180 fokos, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a tetejük.

sütési idő: 20 min
hőfok: 180 °C

Hozzávalók

A tésztához
1 kg liszt
5 dkg cukor
1 teáskanál só
20 dkg vaj
1 csomag élesztő (5 dkg)
5-8 dl tej, amennyit a tészta felvesz

A töltelékhez
1,5 kg meggy
ízlés szerint cukor
1 csomag vaníliás cukor

Kövess minket a Facebookon is!