megtekintve: 8 410 alkalommal
elkészítve: 161 alkalommal megfőztem én is
A rizst megmossuk és félpuhára főzzük. A cukkinik mindkét végét levágjuk, majd hosszában kettévágjuk, kanállal kivájjuk a belsejét, és mindegyik cukkini alját egyenesre vágjuk, hogy ne billegjen (talpat vágunk).
A kivájt részt félre tesszük, mert felhasználjuk a töltelékhez.
A cukkini ?hajókat? sózzuk, borsozzuk, megszórjuk vegetával, és állni hagyjuk. A kókuszzsírt feltesszük melegedni, majd megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, tovább pároljuk, majd belekeverjük a darált húst is, sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, amíg majdnem a zsírjára sül.
Ekkor hozzáadjuk a cukkinik kivájt belsejét, amit kockára vágtunk, és pár percig tovább pároljuk.
Ezután rászórjuk a pirospaprikát, rátesszük a főtt rizst, és egy felvert tojást, majd jól összekeverjük. Megtöltjük vele a cukkíniket, amiket egy kókuszzsírral kikent tepsibe rakunk.
A tejfölt egy tojással elkeverjük, és meglocsoljuk vele a megtöltött cukkinik tetejét. Megszórjuk reszelt parmezán sajttal, aminek a tetejére kevés zsemlemorzsát szórunk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha a töltelékből maradt, akkor azt muffin formába tesszük és a cukkinikkel együtt sütjük meg.
főzési idő: 10 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
A cukkinik alját levágjuk egyenesre ,hogy ne billegjen.
Hozzávalók:
3 db gömb cukkini
20 dkg darált sertéscomb vagy csirkemell
2 db tojás
1 marék rizs
só
bors
vegeta
1 diónyi vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
2 dl tejföl
5 dkg parmezán sajt
1 teáskanál zsemlemorzsa
2 evőkanál kókusz zsír