Marlenka háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Mákos piskótatekercs almás-mascarponekrémmel recept

A recept értékelése: 4,4 pont
  • 60 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 1 985 alkalommal

elkészítve: 33 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

Tegyük bele egy keverőtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nőjön.

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az egész mákot, majd kanalanként a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverőlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem)

A sütőből kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütőpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Letakarva hagyjuk a tésztát langyosra hűlni, majd vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)


Az almákat hámozzuk meg, vágjuk ki a magházat, és vágjuk fel kisebb kockára.

Egy serpenyőbe öntsük bele a mézet, és a cukrot, majd kevergetve karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg az őrölt fahéjjal, és néha megkeverve, pároljuk puhára.

Ezután hűtsük ki egészen, majd villával törjük össze, mielőtt a krémhez adnánk. (ízlés szerint le is turmixolhatjuk, de én jobban szeretem volna, ha kisebb almadarabkák maradnak a krémben)

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd apránként keverjük hozzá a villával összetört, karamellizált almát is.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az almás mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tésztát tekerjük ki a sütőpapírból, majd kanalazzuk rá a krém több mint a felét.

Ezután egyenletesen kenjük el egy spatula segítségével, majd óvatosan tekerjük fel a tésztát.

A maradék krémmel vonjuk be a roládot kívülről is, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.

főzési idő: 15 min
sütési idő: 15 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt vegyük ki a roládot a hűtőből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.

Hozzávalók

Piskóta hozzávalói (kb. 37x33 cm-es tepsihez):


4 db tojás (közepes)
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
2 ek egész mák
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma


Almás mascarponekrém hozzávalói:

3-4 db alma
2 ek méz
2 ek kristálycukor
1 tk őrölt fahéj

25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 dl habtejszín (v. Hulala)

Kövess minket a Facebookon is!