megtekintve: 2 789 alkalommal
elkészítve: 86 alkalommal megfőztem én is
1. A margarint, cukrot, sót és a liszt felét robotgéppel 10 percig dagasztjuk, majd hozzáadjuk a jeges vizet és a maradék lisztet további 5 percig dagasztva. Ezután a tésztát folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
2. A krémhez a naspolyát meghámozzuk, kimagozzuk. Hozzáadjuk a tojást, naracshéjat, narancslevet, mézet és a tejszínt és robotgéppel 2-3 percig lassan elkeverjük, a végén ízlés szerint fűszerezzük.
3. A tésztához kiválasztunk egy torta vagy piteformát, vékonyan kikenjük. A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, esetleg kicsit lecsíphetünk belőle a díszítéshez. Belehelyezzük a kinyújtott tésztát a formába, belenyomkodjuk, villával alját megszúrkáljuk.
4. Babot vagy mogyorót öntünk rá hogy ne púposodjon fel és előmelegített sütőben 180 C-on 10 percig sütjük. Kivesszük belőle a babokat/mogyorót és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután beleöntjük a krémet, ha csippentettünk le tésztát, akkor feldíszítjük vele a pitét és visszatesszük sülni a sütőbe addig, amíg a teteje szép aranybarnára sül. Porcukorral és tört mogyoróval vagy szeletelt mandulával hintve tálaljuk
sütési idő: 45 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Recept videóm megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
Pite tésztához :
- 230 g hideg, felkockázott margarin
- 1 ek cukor
- egy csipet só
- 320 g liszt
- 6 ek jeges víz
Krémhez:
- 600 g naspolyabél (kb 800 g naspolyából)
- 2 db kisebb tojás
- 1 nagy narancs reszelt héja és leve
- 120 g méz
- 5 ek zsíros tejszín
- őrölt fahéj, szegfűszeg és gyömbér ízlés szerint