megtekintve: 10 698 alkalommal
elkészítve: 220 alkalommal megfőztem én is
Az élesztőt a tejben kézi habverővel elkeverjük.
Hozzáadjuk a cukrot sót és a kardamont.
Felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a liszt felét, jól összekeverjük.
A maradék lisztből annyit adunk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl kemény, és könnyedén elváljon az edény falától.(Liszttől függően néha 1 kg-ot is felvesz.)
Letakarva kb. 30-40 percet kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, jól átgyúrjuk, és 2 felé vesszük.
Kinyújtjuk lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra, olvasztott vajjal megkenjük.
Cukrozott fahéjjal megszórjuk, és jó szorosan feltekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk fel.
Tepsibe tesszük, kicsit a tetejüket benyomjuk az ujjunkkal.
Megkenjük tojással, és megsütjük.
sütési idő: 15 min
hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Finn eredetű kelt tészta, sokkal tovább puha marad mint a hagyományos.
Kakaóval is el lehet készíteni.
A kardamont is el lehet hagyni belőle, de igazán ettől lesz különleges ízhatású.
5 g friss élesztő
2 dl kristálycukor
5 dl tej
1 ek kardamon
1 csipet só
20 dkg vaj
kb. 75 dkg liszt
1 tojás a tetejére
Őrölt fahéj
olvasztott vaj a tészta kenésére