Torta háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Korvapuusti recept

A recept értékelése: 4,0 pont
  • 75 min
  • könnyû
  • olcsó

megtekintve: 6 746 alkalommal

elkészítve: 121 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kemencei Judit

Elkészítése

Az élesztőt a tejben kézi habverővel elkeverjük.
Hozzáadjuk a cukrot sót és a kardamont.
Felolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a liszt felét, jól összekeverjük.
A maradék lisztből annyit adunk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl kemény, és könnyedén elváljon az edény falától.(Liszttől függően néha 1 kg-ot is felvesz.)
Letakarva kb. 30-40 percet kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, jól átgyúrjuk, és 2 felé vesszük.
Kinyújtjuk lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra, olvasztott vajjal megkenjük.
Cukrozott fahéjjal megszórjuk, és jó szorosan feltekerjük.
Trapéz alakúra vágjuk fel.
Tepsibe tesszük, kicsit a tetejüket benyomjuk az ujjunkkal.
Megkenjük tojással, és megsütjük.

sütési idő: 15 min
hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Finn eredetű kelt tészta, sokkal tovább puha marad mint a hagyományos.
Kakaóval is el lehet készíteni.
A kardamont is el lehet hagyni belőle, de igazán ettől lesz különleges ízhatású.

Hozzávalók

5 g friss élesztő
2 dl kristálycukor
5 dl tej
1 ek kardamon
1 csipet só
20 dkg vaj
kb. 75 dkg liszt
1 tojás a tetejére
Őrölt fahéj
olvasztott vaj a tészta kenésére

Kövess minket a Facebookon is!