megtekintve: 15 456 alkalommal
elkészítve: 276 alkalommal megfőztem én is
1. A tésztához nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáöntjük a mandulát és a porcukrot. Belekeverjük a vajat, és jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és 3 dl vizet. Addig keverjük, amíg lágy és sima tésztát kapunk. Cipót formázunk belőle, letakarjuk folpackkal, és 1–2 órára a hűtőbe tesszük.
2. Ha letelt az idő, a tésztát akkorára nyújtjuk, hogy kibélelhessük vele a tortaforma alját és oldalát. Így ismét a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül.
3. A töltelékhez a 4 tojást szétválasztjuk. A tojássárgájákat a porcukorral simára keverjük, majd hozzá adjuk a sajtkrémet, és jól összedolgozzuk. Belekeverjük a tejszínt, a kukoricalisztet, a vaníliaaromát. A citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, és mindkettőt a masszába dolgozzuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. Óvatosan a sajtos krémhez forgatjuk.
4. A sütőt 180C° fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivesszük a hűtőből a kibélelt tortaformát, és a sajtkrémes masszát beleöntjük. Az előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük, amíg aranyszínű lesz. Akkor kikapcsoljuk a készüléket, és a tortát a sütőben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, ismét 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
5. A gyümölcsöket megmossuk, leszárítjuk. Leöntjük a likőrrel, és a hűtőbe tesszük, amíg a torta hűl. Tálalás előtt a tortára kanalazzuk a gyümölcsöket, és azonnal tálaljuk.
sütési idő: 60 min
1 adag: 522 kcal
Fogyasztható: kb. 7 óra múlva
12 szelethez:
A tésztához:
20 dkg rétes liszt
10 dkg pirított, őrölt mandula
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 tojássárgája
A töltelékhez:
4 tojás
20 dkg porcukor
40 dkg zsíros krémsajt
1/2 dl tejszín
8 dkg kukoricaliszt
1 evőkanál vaníliaaroma
1 citrom
A díszítéshez:
20 dkg gyümölcs (szilva, szeder, szőlő, ízlés szerint)
2 evőkanál mandulalikőr