megtekintve: 5 444 alkalommal
elkészítve: 123 alkalommal megfőztem én is
1. A tésztához a lisztet elkeverem a sóval, cukorral, majd elmorzsolom benne a hideg, felkockázott margarint és kanalanként hozzáadom a jeges vizet.
Dagasztás közben érezni fogjuk, kell-e még hozzá egy kis víz, ha túl kemény, egyesével még adhatunk hozzá.
2. A tésztát legalább 10 percig gyúrjuk a tálban, majd lisztezett deszkán alaposan átdöngöljük amíg teljesen sima tésztát nem kapunk. Ezután celofánba csomagolva 1 órára fagyasztóba tesszük.
3. A töltelékhez a vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, majd olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a szeletelt gombát és fedő alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, a tojásokat, a tejet, a reszelt edamit, a morzsolt fetát és a pici vízben oldott keményítőt.
4. A tésztát kivesszük a fagyóból és lisztezett deszkán, folyamatosan gyúrva pite forma nagyságú kört nyújtunk belőle. Ezután a piteformát kivajazzuk, kilisztezzük, beleegyengetjük a tésztát, szélén átszaladunk egy késsel és belül villával összeszurkáljuk.
5. Előmelegített sütőben 160 C-on kb. 15 percig sütjük, majd beleöntjük a tölteléket és kb 30 percig sütjük tovább.
6. Szeletelés előtt fél órát hűlni hagyjuk.
sütési idő: 30 min
hőfok: 150 °C
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
Tészta:
- 325 g liszt
- 230 g hideg margarin, kockákra vágva
- 4-8 ek jeges víz
- 1 ek cukor
- 1 tk só
Töltelék:
- 250 ml tej
- 4 db tojás
- 1 ek friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 tk só
- 1 ek olaj
- 2 ek keményítő
- 1 tk őrölt bors
- 1/4 tk őrölt szerecsendió
- 1/2 vagy egy kis fej vöröshagyma
- 100 g fetasajt
- 200 g edami sajt