megtekintve: 2 391 alkalommal
elkészítve: 49 alkalommal megfőztem én is
A langyos vízben elkeverjük az elő tésztát, hozzászitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk az élesztő, rá a kicsi cukor és kb. 5 percig dagasztjuk, hozzáadjuk a sót, meg az olajat, további 5 percet dagasztjuk. Letakarjuk meleg helyen pihentetjük, 15 perc után át gyúrjuk, majd ismét kelesztjük 50 percet. Lisztezett deszkán át gyúrjuk, vekninek formázzuk, majd sütőpapírral bélelt jénaiba tesszük, lefedjük ismét 45-50 percet kelesztjük. A sütőt bekapcsoljuk 240 C fokra, a veknit éles késsel ( zsilettel) 3 helyen bevágjuk, vízzel spricceljük, ( a jénai tetejét is) és 30 percen keresztül sütjük. 30 perc után a hőt mérsékeljük 200 C fokra, további 20 percen keresztül fedő alatt sütjük. A fedőt levesszük, ismét jól meg spricceljük vízzel és fedő nélkül további 8-10 percet még sütjük. Kivéve hidegre tesszük, meg spricceljük jól vízzel, kihűtve szeleteljük.
hőfok: 240 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Fantasztikusan puha bélzet, ropogós héj.
Elő tészta. Este készítjük, fedeles dobozban reggelig áll a konyhapulton.
200 gr BL 80 kenyérliszt
200 l langyos víz
5 gr friss élesztő
Reggel:
250 ml langyos víz
(ebből a mennyiségből lehet 50 ml görög joghurt)
10 gr friss élesztő
kis kanál cukor
400 gr búzaliszt 8BL 55)
100 gr rétesliszt
2 csapott kiskanál só
1 kanál olaj