Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Karácsonyfa gömb torta recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 6 089 alkalommal

elkészítve: 105 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Picipiros

Elkészítése

1. A piskótához egy tálban a lisztet, kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, cukrot és sót elkeverjük, egy másik edényben az írót, az olajat, vanília aromát, ételfestéket.

2. A száraz alapanyagokhoz kanalanként hozzáadjuk a nedveseket és minden alkalommal jól elkeverjük, míg a végén szép, csomómentes nem lesz.

3. Egy félgömb alakú tortaformát kibélelünk, majd beletöltjük a tésztát és előmelegített sütőben, légkeverés mellett 160 C-on kb. 30-40 percig sütjük, tűpróbáig. Ezután a formában hagyjuk hűvös helyen teljesen kihűlni.

4. A krémhez a cukrászhabot felverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tojáslikőrt, a mascarponet és a bourbon vaníliát. 30 percig hűtőben tároljuk.

5. A piskótát óvatosan kiborítjuk a formából, majd lapjában egy éles késsel három részre vágjuk. Jó vastagon megkenjük krémmel a lapok között, a maradékkal pedig bevonjuk a tortát úgy, hogy sima legyen a felülete.

6. A piros fondantot porcukros szilikon lapon kör alakban kinyújtjuk, majd a szilikonról finoman a félgömb piskótánkra borítjuk.

7. A fondant széleit a gömb aljához nyomkodjuk ügyelve rá, hogy a felület ne legyen ráncos a piskótán, az alján kilógó részeket pedig körben levágjuk.
Fondant simító lappal addig simítgatjuk a tortánkat, amíg a felülete szép egyenletes nem lesz.

8. A fehér fondantot kinyújtjuk, majd a nyomókorongokkal kis hópihéket szaggatunk ki belőle és a tortára simítjuk őket. A maradék fondantból a torta tetejére fogantyút formázunk és egy szalagot átfűzünk rajta.

9. Fogyasztás előtt legalább 2 órán át hűtőben hűtjük.

sütési idő: 40 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)

Hozzávalók

Piskóta:
300ml olaj
500g liszt
2 ek kakaópor
4 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
560g barnacukor
1 tk só
400ml író
4 tk vanília aroma
30ml piros ételfesték
4 nagyobb tojás

Krém:
500 ml cukrászhab
250 g mascarpone
10 ek tojáslikőr
4 ek mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag bourbon vanília

Bevonat:
500 g piros fondant
200 g fehér fondant

Formához:
félgömb alakú tortaforma
fondant simító lapocska
hópehely formájú nyomókorong
szalag

Kövess minket a Facebookon is!