megtekintve: 7 963 alkalommal
elkészítve: 183 alkalommal megfőztem én is
Élesztőt a tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval könnyű tésztát gyúrunk.
1-1,5 órát kelesztjük.
Ha megkelt a tésztát kétfelé vesszük. Az egyik feléből 5 gombócot készítünk, félretesszük.
A másik adag tészta 1/4-ét elvesszük, ez lesz a közepe, a maradékot elosszuk 5 felé.
Az első 5 gombócot egyenként kinyújtjuk kb. 20 cm-es körökre, mindegyiket megkenjük olajjal, és megszórjuk zöldfűszer keverékkel.
Egymásra helyezzük őket.
Közepétől kiindulva 8 cikkre vágjuk a tésztát, úgy, hogy a szélén 1 cm-es rész egyben maradjon. A cikkeket kihajtogatjuk.
A megmaradt 5 gombócot szintén egyenként kinyújtjuk kb. 15 cm-es körökre, olajozzuk, fűszerezzük, egymásra rakjuk.
A kihajtogatott tészta közepébe tesszük, szintén bevagdossuk, de úgy, hogy a cikkek a kihajtott szirmok közé essenek, majd kihajtogatjuk. A közepébe tesszük a megmaradt gombócot. Tetejét megkenjük tojássárgájával, megszórjuk magokkal (len, napraforgó, szezám).
Megsütjük.
sütési idő: 30 min
hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
80 dkg liszt
2,5 dl tej
125 ml olaj
2 tojás
5 dkg élesztő
Cukor
Só
Zöldfűszerkeverék
Olaj a kenéshez
Tojássárgája a kenéshez