Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Kelt kakaós kuglóf recept

A recept értékelése: 3,3 pont
  • 120 min
  • közepes
  • olcsó

megtekintve: 11 467 alkalommal

elkészítve: 181 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: kovigyrogy

Elkészítése

1. 2 dl tejet meglangyosítunk a cukorral, majd ebbe elkeverjük az élesztőt, és hozzáadunk 20 dkg lisztet. A tetejét meghintjük liszttel, és 20-25 percig kelesztjük.
2. Közben a margarint a porcukorral, a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral habosra keverünk.
3. Ehhez hozzáadjuk a megkelt kovászt, a sót, a citrom reszelt héját, a maradék lisztet és tejet.
4. Az egészet simára dolgozzuk, 20 percig kelesztjük meleg helyen, amit átkeverés után megismételünk.
5. A megkelt tésztát kettéosztjuk. Egyik felébe kakaót szitálunk, és még hozzáadunk 3 ek meleg tejet, összedolgozzuk.
6. Mindkét darabot henger alakúra formázzuk, lazán összetekerjük, és vajazott, lisztezett kuglófformába tesszük.
7. A formába helyezett tésztát 20 percig meleg helyen kelesztjük, majd sütés előtt a tetejét tojással megkenjük.
8. A tészta sütését a térfogat növekedéséig erős lángon, majd az átsütést közepes lángon végezzük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jól átsült-e már.
9. A kisült kuglófot ízlés szerint szórjuk, vagy vonjuk be csokoládéval, porcukorral, vagy cukormázzal.

sütési idő: 40 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Én a kelt tésztákat mindig úgy sütöm, hogy a tésztát meleg sütőbe rakom, és mindig rakok vizet a sütőbe, hogy a gőztől még magasabb legyen (pl. őzgerinc formába, vagy jénaiba). Ha megsül a tészta, még hagyom egy kicsit pihenni résnyire nyitott sütőajtó mellett

Hozzávalók

50 dkg liszt
3,5 dl tej
3 dkg élesztő
1,5 dkg cukor
8,5 dkg porcukor
5 tojássárgája + 1 tojás a tetejére
10 dkg Rama
csipet só
1 citrom reszelt héja
7 dkg kakaó
1 vaníliás cukor

Kövess minket a Facebookon is!