megtekintve: 6 033 alkalommal
elkészítve: 170 alkalommal megfőztem én is
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
Egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt, majd egy nedves konyharuhával takarjuk le a tésztát. (A konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nedves legyen.)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, és a mogyoróvajat majd keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a mascarponét, és szintén keverjük simára a krémet.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd keverőkanállal, apránként keverjük hozzá a mogyorókrémhez, hogy ne legyen túl lágy a krém. (apránként keverjük hozzá a tejszínhabot, mert nem biztos hogy mind kell a krémbe)
A teljesen kihűlt piskótatésztát tekerjük ki a papírból, majd egyenletesen kenjük rá a mogyorókrémet.
Ezután óvatosan tekerjük fel, majd helyezzük egy tálcára.
Az elkészült piskótatekercset szórjuk meg ízlés szerint porcukorral.
A csokoládét olvasszuk fel, majd csorgassuk a süteményre, és szórjuk meg az apróra vágott mogyoróval.
Ezután pár órára (v. egész éjszakára) tegyük be a hűtőbe (v. hideg helyre) hogy a krém megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.
sütési idő: 15 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt vegyük ki a mogyorókrémes piskótatekercset a hűtőből, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Hozzávalók a piskótatésztához:
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
2 ek forró víz
Mogyorókrém hozzávalói:
25 dkg mogyoróvaj
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala (v. habtejszín +habfixáló)
Díszítés hozzávalói:
1-2 ek porcukor
5 dkg csokoládé
1 marék apróra vágott földimogyoró