megtekintve: 2 994 alkalommal
elkészítve: 71 alkalommal megfőztem én is
1. A vajat a tojásokkal és a cukorral robotgéppel vagy habverővel jól felverjük, majd apránként hozzáadagoljuk felváltva a lisztet és a tejet. Lassú keverés mellett hozzáöntjük a sütőport, vaniliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd spatulával beleforgatjuk a mazsolát is.
2. A kuglóf formánkat (szilikonos előnyösebb, mivel sokkal szebben megtartja a kivánt formát) vékonyan olajjal kikenjük, majd beleöntjük a tésztánkat és előmelegitett sütőben, 170 fokon tűpróbáig sütjük. Nagyobb kuglóf forma esetén ajánlott 2x-es tésztamennyiséget késziteni.
3. A kész kuglóf púpos alját késsel egyenesre vágjuk, formájában hagyjuk langyosra hűlni. Mielőtt kivesszük a formából, vajazó késsel oldalain körbemegyünk finoman, hogy a piskótát ne sértsük fel, tetején pedig a szilikont kicsit megnyomkodjuk hogy elváljon a piskóta külsejétől.
4. Tálcát teszünk a kuglóf aljára, majd egy hirtelen mozdulattal átfordtjuk és segitünk neki szépen kicsusszanni a formából.
5. A porcukrot és Bourbon vaniliás cukrot összeforgatjuk, majd kis kanál tejjel sűrű, de folyékony masszát keverünk belőle. Meglocsoljuk vele a kuglófunkat, kanállal segitünk elkenni rajta és mielőtt megköt, reszelt citromhéjjal vagy kandirozott gyümölcshéjjal is megszórhatjuk.
Folpackba csomagolva 3 napig is puha marad :)
sütési idő: 30 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
Közepes méretű kuglófhoz:
- 10 dkg vaj
- 3 db tojás
- 12 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 250 ml tej
- 1 cs sütőpor
- 50 g mazsola
- 1 cs vaniliás cukor
- fél citrom reszelt héja
Mázhoz:
- 200 g porcukor
- 1 cs Bourbon vaniliás cukor
- kis kanál tej