

megtekintve: 16 605 alkalommal
elkészítve: 265 alkalommal megfőztem én is
Tészta:
1. A tejet meglangyosítjuk 2 dkg barna cukorral,majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
2. Egy tálba szitáljuk a lisztet,hozzáadjuk a csipet sót a tojást az olvasztott langyos margarint 4 dkg barna cukrot és a felfuttatott élesztőt. Kézi mixer segítségével jól kidolgozzuk a tésztát és meleg helyen 40 percig kelesztjük.
3.Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán kb.25*35 cm-es téglalap alakra nyújtjuk és hosszában három egyenlő részre vágjuk. A mákot elosszuk három felé és mindegyik csíkot megkenjük vele.Majd a két hosszanti oldalát a tészta csíknak összecsípjük,majd a deszkán meghengereljük.
4.Egy 26 cm-es tortaformát kivajazzuk,lisztezzük és belerakjuk spirálisan a tészta csíkokat.A rések közé beleállítjuk a félbevágott szilvákat úgy, hogy a mag helyére fahéjas cukrot szórunk. A tetejét megkenjük tojással és megszórjuk barna cukorral.
5.Előmelegített sütőbe rakjuk. 20 perc után a tetejét olvasztott margarinnal lekenjük majd kb. 10-15 percig sütjük még.
Ha kész porcukrot szórunk rá.
Töltelék:
1.A szilvákat megmossuk,kimagozzuk.
2.A darált mákot egy edényben a tejjel, cukorral és a reszelt citrom héjával pár percig főzzük,majd hagyjuk kihűlni.
főzési idő: 5 min
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
Tészta:
40 dkg finomliszt
10 dkg margarin (olvasztott,langyos)
1.5 dl tej
2 dkg élesztő
6 dkg barna cukor
1 db tojás
1 csipet só
Töltelék:
20 dkg mák (darált)
2 dl tej
5 dkg barna cukor
1 citrom reszelt héja
16 db szilva
1 kávéskanál fahéj
2 csapott ek barna cukor
Teteje lekenéséhez:
5 dkg margarin
1 tojás