

megtekintve: 10 440 alkalommal
elkészítve: 278 alkalommal megfőztem én is
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a zsírt, puha vajat, cukrot, tojást, sót, élesztőt majd a langyos tej nagy részét. Elkezdjük összedolgozni és közben folyamatosan pótoljuk a tejet addig, amíg egy nem túl lágy, de jól alakítható, omlós tésztát kapunk. A készre gyúrt tésztát letakarjuk és hűvös helyen 1,5 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A begyúrt tészta össztömege 1,77 kg, ezt 7 db, 25 dkg-mos tésztára elosztjuk, így 7x25 dkg töltelékre van szükség.
A töltelékek itt megadott mennyisége egy darab, 25 dkg-os tésztához van megadva!!! Ezeket fel lehet szorozni ízlés szerint.
Mákos-meggyes töltelék (25 dkg-os tésztához):
A mákot a cukorral ledaráljuk, a meggyet kiolvasztjuk. Összekeverjük őket, a meggylét is felhasználva. Így kapunk egy megfelelően lágy tölteléket. Amikor ezt elkenjük a tésztán, megszórjuk még meggybefőttel is. Érdemes a meggyet negyedelni, vagy még kisebbre vágni, sokkal jobban eloszlik a mákban!
Diós-vörösáfonyás töltelék (25 dkg-os tésztához):
A darált diót, cukrot, áfonyát, citromhéjat összekeverjük. Néhány kanál tejjel megfelelő állagúra hígítjuk, ami már nem morzsalékos de nem is folyós. A diótöltelék előtt megkenjük egy evőkanál baracklekvárral a tésztát.
Diós-szilvalekváros töltelék (25 dkg-os tésztához):
A darált diót a porcukorral összekeverjük. A cukorból és vízből szirupot főzünk és kicsit kihűtjük. Összekeverjük a dióval és annyi tojásfehérjét adunk hozzá (egy kevés is elég), hogy olyan nyújtható anyagot kapjunk mint a marcipán. Kinyújtjuk a tésztára és bőven megkenjük szilvalekvárral.
A tészta töltése, sütése:
A pihent tésztát 7 fele osztjuk, a kis tésztákat kigömbölyítjük, kinyújtjuk kb. 23 x 28 cm. Megtöltjük a töltelékekkel úgy, hogy a szélén körben 1 cm hely
maradjon üresen. A rövidebbik oldalon felhajtjuk kissé a tésztát és a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük.
A tekercseket megkenjük tojássárgával és hagyjuk hűvös helyen rászáradni.
Utána megkenjük tojásfehérjével és ezt is hagyjuk rászáradni.
A sütőt 180 fokra felfűtve, a tekercseket megszurkáljuk tűvel és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
sütési idő: 25 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Hozzávalók a tésztához (7 db 25 dkg-os tészta)
- 1 kg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg zsír
- 5 dkg friss élesztő
- 2 tojássárga
- 8 dkg cukor
- 3 dl tej (ez függ a liszt vízfelvevő-képességétől!)
- csipet só
Kenéshez: két kisebb tojás szétválasztva
Mákos-meggyes töltelék (25 dkg-os tésztához):
- 15 dkg darált mák
- 6 dkg cukor (ízlés szerint)
- egy marék fagyasztott meggy
- fél üveg meggybefőtt (ízlés szerint)
Diós-vörösáfonyás töltelék (25 dkg-os tésztához):
- 16 dkg darált dió
- 6 dkg cukor (ízlés szerint)
- 1 citrom reszelt héja
- 3-4 dkg aszalt vörösáfonya
- néhány evőkanál tej
- 1 evőkanál baracklekvár
Diós-szilvalekváros töltelék (25 dkg-os tésztához):
- 18 dkg darált dió
- 6 dkg porcukor
- 8 dkg kristálycukor
- 20 ml víz
- tojásfehérje
- szilvalekvár