megtekintve: 13 046 alkalommal
elkészítve: 211 alkalommal megfőztem én is
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a puha margarint, cukrot, tojást, sót, élesztőt majd a langyos tej nagy részét. Elkezdjük összedolgozni és közben folyamatosan pótoljuk a tejet addig, amíg egy nem túl lágy, de jól alakítható, omlós tésztát kapunk. A készre gyúrt tésztát letakarjuk és hűvös helyen 1,5 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a töltelékeket.
A darált diót a porcukorral összekeverjük. A cukorból és vízből szirupot főzünk és kicsit kihűtjük. Összekeverjük a dióval és annyi tojásfehérjét adunk hozzá (egy kevés is elég), hogy olyan nyújtható anyagot kapjunk mint a marcipán. Kinyújtjuk a tésztára és bőven megkenjük szilvalekvárral.
A tészta töltése, sütése:
A pihent tésztát 2 fele osztjuk, kigömbölyítjük, kinyújtjuk kb. 23 x 28 cm. Megtöltjük a töltelékekkel úgy, hogy a szélén körben 1 cm hely maradjon üresen. A rövidebbik oldalon felhajtjuk kissé a tésztát és a hosszabbik oldalról kezdve feltekerjük.
A tekercseket megkenjük tojássárgával és hagyjuk hűvös helyen rászáradni.
Utána megkenjük tojásfehérjével és ezt is hagyjuk rászáradni.
A sütőt 180 fokra felfűtve, a tekercseket megszurkáljuk tűvel és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
sütési idő: 25 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
2 rúdhoz:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
- 2+1 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csipet só
Diós-szilvalekváros töltelék:
- 30 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 14 dkg kristálycukor
- 30 ml víz
- tojásfehérje
- szilvalekvár