

megtekintve: 9 227 alkalommal
elkészítve: 216 alkalommal megfőztem én is
A tojásfehérjét tegyük bele egy keverőtálba, majd szórjuk meg egy csipet sóval, és robotgéppel kezdjük el habbá verni.
Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalanként adjuk hozzá a porcukrot, és addig keverjük, míg majdnem teljesen kemény habot kapunk.
Ekkor állandó keverés mellett először csorgassuk hozzá az ecetet, majd apránként szórjuk bele a keményítőt, és keverjük még 1-2 percig, hogy jó kemény habot kapjunk.
Két sütőpapírra rajzoljunk három 20 cm-es kört, majd elosztva kanalazzuk rá a kemény habot, és formázzuk meg. (két tepsire fér csak rá, de együtt is betehetjük majd a sütőbe)
Helyezzük be 90-100 fokra előmelegített sütőbe, majd szárítsuk kb. 60 percig. Ezután kapcsoljuk le a sütőt, és hagyjuk csukott ajtónál még 30 percig száradni. (Én légkeverésnél 90 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni)
Ezután vegyük ki a sütőből, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, óvatosan alányúlva, emeljük le a papírról.
Az almát hámozzuk meg, negyedeljük, vágjuk ki a magházat, majd vágjuk fel kisebb darabokra.
Egy serpenyőbe tegyük bele a barna cukrot, a vaníliás cukrot, adjuk hozzá a feldarabolt almát, a vajat, szórjuk meg a mézeskalács fűszerkeverékkel, és keverjük alaposan össze.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd kezdjük el karamellizálni, és közben többször keverjük meg, hogy a fűszeres-cukros lé mindenhol bevonja az almát.
Addig karamellizáljuk míg az alma félpuhára párolódik, és szinte teljesen elpárolog alatta az almalé.
Ezután hűtsük ki, majd tegyük félre az alma felét, a maradékot pedig botmixerrel pépesítsük.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, és keverjük habosra.
Ezután adjuk hozzá az almapépet, és szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az almás-mascarponekrémhez.
Helyezzük tálcára az egyik habcsóklapot, majd kenjük rá a krém 1/3 részét, és szórjuk rá a félretett karamellizált almából.
Ezután helyezzük rá a második habcsóklapot, és szintén kenjük meg a krémmel, és szórjuk meg az almával.
Végül helyezzük rá az utolsó habcsóklapot, kenjük rá a maradék krémet, halmozzuk rá a maradék almát, csorgassuk rá az olvasztott csokoládét, és szórjuk meg őrölt fahéjjal.
sütési idő: 60 min
hőfok: 90 °C
sütési mód: légkeverés
Az elkészült Pavlovát rögtön tálaljuk, mert különben a krémtől a habcsók felpuhul. Előre is dolgozhatunk, megsüthetjük (kiszáríthatjuk) a habcsóklapokat, elkészíthetjük a krémet, és majd csak tálalás előtt állítsuk össze a tortát.
Pavlova hozzávalói:
6 tojásfehérje (nagy)
35 dkg porcukor
1 ek étkezési keményítő (púpozott)
1/2 tk ecet (10%-os)
csipet só
Karamellizált alma hozzávalói:
4-5 db édes alma
3-4 ek barna cukor
1 cs vaníliás cukor
1 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk vaj
Almás mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
az előzőleg pépesített karamellizált alma
1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
5 dkg étcsokoládé