megtekintve: 10 493 alkalommal
elkészítve: 256 alkalommal megfőztem én is
1.A langyos tejhez hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, csipet sót, majd a felfutott élesztőt és a langyos vizet.
2.Kézi mixerrel jól kidolgozzuk a tésztát, és 3/4 óráig kelesztjük.
3.Amikor megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk. (Közben egy 5 literes fazékban felteszünk vizet forrni.) 8 cm átmérőjű fánkszaggatóval korongokat szaggatunk. Ebből a mennyiségből 28 db korong lesz. 14 korong közepére sárgabarackdzsemet halmozunk, vigyázva, ne folyjon le a szélére, majd az üres korongokat ráhelyezzük, és a széleiket jól összenyomkodjuk. Majd tenyerünkkel a nyújtódeszkán (úgy, mintha pogácsát formáznánk) kis gombócokká formáljuk.
4.Lobogó vízbe rakjuk, és 5 percig főzzük az egyik, majd 5 percig a másik oldalát is. (Ha kisebb korongokat szaggatunk, 3-3 percig kell főzni.) Vigyázzunk, 4 db-nál többet ne rakjunk a fazékba, mert megdagadnak!
5.A vízből kivéve tálcára rakjuk, és két villa segítségével a közepén kis nyílást ejtünk, hogy a gőz ki tudjon távozni, és ne essen össze a gombócunk.
6.Ízlés szerint darált mákkal, darált dióval megszórjuk, és olvasztott vajjal meglocsoljuk, akár mézet is csurgathatunk rá.
főzési idő: 30 min
Tartalmasabb leves után ajánlom, nagyon laktató. Mindenképpen sűrűbb dzsemet használjunk, hogy ne folyjon ki.
A tésztához
50 dkg finomliszt
2.5 dkg élesztő
3 teáskanál cukor
1.5 dl langyos tej
2.5 dl langyos víz
1 csipet só
14 teáskanál sárgabaracklekvár
A tálaláshoz
5 dkg darált mák
5 dkg darált dió
5 dkg olvasztott vaj