Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Fahéjas csiga recept

A recept értékelése: 4,4 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 311 alkalommal

elkészítve: 10 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, és a kardamommal, majd szitáljuk át.

1 dl langyos tejet keverjük össze egy teáskanál cukorral, morzsoljuk bele az élesztő, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A vajat olvasszuk fel, majd a porcukorral, az egész tojással, és a maradék langyos tejjel, és tejszínnel keverjük simára.

Ezután öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, és a lisztes keveréket, majd pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd egy óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra.

Az őrölt fahéjat keverjük össze a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. (Ízlés szerinti arányba keverjük össze a fahéjat a cukorral, attól függően, hogy mennyire édesen szeretjük.)

Az előzőleg kinyújtott tésztát, kenjük meg a puha vajjal, szórjuk meg a fahéjas cukorral, majd tekerjük fel úgy, mint a bejglit.

A feltekert tésztát ezután éles késsel szeleteljük fel, és egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a sütőpapírral kibélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten 25 perc alatt, kelesszük újra. (Sütés közben megfognak nőni, ezért hagyjunk közöttük távolságot.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd forró sütőbe 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a csigákat a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

sütési idő: 30 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács


Tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd úgy kínáljuk. A tésztája pillekönnyű, és a fahéjas töltelékkel nagyon finom.

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
6 dk vaj
1 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 dl habtejszín (v. Hulala)
1 ek kardamom (el is hagyható)
csipet só

Fahéjas töltelék hozzávalói:

10 dkg puha vaj
2 ek őrölt fahéj
3 ek kristálycukor
1 cs vaníliás cukor

Kövess minket a Facebookon is!