Warning: Undefined global variable $HAVI_V in /home/deishu/konnyugyorsreceptek_ver2/index.php on line 27
Könnyű Gyors Receptek - Frankfurti koszorú recept recept
Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Frankfurti koszorú recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • nehéz
  • drága

megtekintve: 4 751 alkalommal

elkészítve: 109 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Gabor Frankberger

Elkészítése

Egy kuglófformát (24 m) kivajazunk és kilisztezünk.

A puha vajat egy tálban habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval. A tojásokat egyenként adjuk hozzá és jól hozzákeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a rummal felváltva a tojásos-vajas masszába keverjük.

A tésztát az előkészített formába öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Tűpróbát végzünk. A süteményt 20 percig hűtjük a kuglófformában, majd óvatosan kiemeljük a formából és teljesen kihűtjük.

A krémhez elkészítjük a pudingot: 100 ml tejet elkeverünk a keményítővel, a cukorral és a vaníliaaromával. A többi tejet felforraljuk egy közepes lábosban és a forrás után hozzáöntjük a kikevert hozzávalókat. Újraforraljuk és besűrítjük a pudingot. A puding tetejére frissen tartó fóliát helyezünk, hogy ne képezzen bőrt, majd teljesen kihűtjük.

A vajkrémhez habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, majd kanalanként hozzáadjuk a pudingot és további 5 percig keverjük, amíg világos és habos lesz.

Az összeállításhoz a kuglófot 3 szeletre vágjuk lapjában - ehhez segítség lehet egy tortavágó kés vagy egy damil. Az alsó szeletet vékonyan megkenjük a kikevert lekvárral és felviszünk rá egy réteg vajkrémet. A krémet a legcélszerűbb egy nagylyukú csővel ellátott habzsákba tölteni és körkörösen a tésztára húzni, így egyenletes mennyiségű krém kerül a szeletekre. A középső kuglófszeletet a krémre helyezzük és megismételjük a rétegezést a lekvárral és a vajkrémmel. A felső szelettel fejezzük be a rétegezést.

A kuglóf külsejére egy spatula segítségével felviszünk egy vékony réteg krémet, majd legalább egy órára hűtőszekrénybe helyezzük. Erre azért van szükség, hogy egy porfogó réteg keletkezzen és a kuglóf stabilabb legyen. A pihentetés után a többi krémet is a süteményre kenjük.

A mogyorókrokanttal beszórjuk a sütemény minden oldalát, majd a felvert habalapból tuffokat (10 db) nyomunk a tetejére egy csillagcsöves habzsákkal. Befejezésként a koktélcseresznyéket is a tuffokra helyezzük. A fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk a Frankfurter Kranzot.

sütési idő: 50 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

A forma vajazása helyett használhatunk formaleválasztó spray-t, amitől garantáltan nem ragad a sütemény a formában. Ezt mindig egy olyan helyen (pl. kertben) használjuk, ahol nem árt, ha olajfolt kerül a felületre. A tojásokat mindig egyenként adjuk a vajhoz és minden tojás között a legjobb, ha eltelik 30 másodperc. Ha biztosra szeretnénk menni atekintetben, hogy nincsenek csomók a vajkrémben, egy finomszemű szitán áttörhetjük a krémet. A Frankfurter Kranzhoz létezik speciális forma is, de egy kuglófforma is tökéletes eredményt ad.

Hozzávalók

a kuglófhoz:

375 g vaj - puha
300 g kristálycukor - finomszemcsés
2 ek vaníliás cukor
1 csipet só
8 tojás - közepes méretű
345 g finomliszt
5 tk sütőpor
4 ek rum - vagy sütőlikőr

a vajkrémhez:

850 ml tej
80 g étkezési keményítő
50 g kristálycukor
2 tk vaníliaaroma
250 g vaj - puha
50 g porcukor

az összeállításhoz:

200 g gyümölcslekvár - pl. eper, málna
300 g mogyorókrokant
100 ml növényi habalap
néhány db koktélcseresznye

Kövess minket a Facebookon is!