Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Egyszerű krumplis pogács recept

A recept értékelése: 4,0 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 3 027 alkalommal

elkészítve: 32 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Elkészítése

A felkockázott krumplit enyhén sós vízbe főzzük puhára, szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át, majd hagyjuk kihűlni. (villával is összetörhetjük krumplinyomó hiányában)

A langyos, cukrozott tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd letakarva futtassuk fel.

Egy nagyobb tálba szitáljuk bele a sóval összekevert lisztet, adjuk hozzá a zsírt (v. vajat) és kezdjük el összemorzsolni. (én házi zsírral gyúrtam össze, mert azzal sokkal finomabb)

Amikor már kezd morzsalékos lenni, keverjük hozzá a kihűlt krumplit, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (ha esetleg ragadna akkor egy kis lisztet, ha pedig kissé száraz lenne akkor egy kis hideg tejet öntsünk hozzá)

Ezután tegyük át egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük a tésztát a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra, és éles késsel, kockázzuk be a tetejét. (minél mélyebben vágjuk be a tésztát, annál ropogósabb lesz a pogácsa teteje)

Ezután szúrjuk ki a kinyújtott tésztát egy közepes méretű pogácsaszaggatóval, majd egymástól kicsit távolabb, tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, majd kenjük le felvert egész tojással. (csak a tetejét kenjük le a tojással!!!)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra.

sütési idő: 30 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

A pogácsa rácsos teteje jó ropogósra sül, a belseje viszont finom puha marad.

Hozzávalók

50 dkg liszt
12 dkg zsír (v. 15 dkg vaj)
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
20 dkg főtt krumpli (v. maradék krumplipüré)
1 ek só
1 tojás a lekenéshez

Kövess minket a Facebookon is!