Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Kakós csiga ( hajtogatott vajas tésztából) recept

A recept még nem lett értékelve
  • 75 min
  • közepes
  • közepesen olcsó

megtekintve: 6 717 alkalommal

elkészítve: 170 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

Elkészítése

A vajas részt: gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, 2 cm vastag téglalappá formázzuk, és további felhasználásig fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
A tészta hozzávalóit bedagasztjuk. Az élesztőt nem futtatjuk fel, és a tésztát nem kelesztjük. A tésztának mindvégig hidegnek kell maradnia.
Mikor kész kicsit nagyobb téglalapra nyújtjuk, a vajas részt a tészta közepére helyezünk, és becsomagoljuk a tésztával. Rövidebb oldalával tesszük magunk elé, majd a nyújtófával ütögetve elkezdjük nyújtani. Mikor már csak ujjnyi vastag szimplán hajtogatjuk. A tészta felső harmadát lehajtjuk a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla réteg tésztára. Elfordítjuk 90 fokkal megint kinyújtjuk ujjnyi vastagra és következik a dupla hajtogatás. A tészta most a szélesebb oldalával legyen előttünk, mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd közepén könyvszerűen még félbehajtjuk. Fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük 1 órán át. A nyújtást és a hajtogatásokat még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a felolvasztott vajjal, porcukrot szitálunk rá, majd kakaóport. Szorosan feltekerjük mint a piskótatekercset, ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle (recés élű késsel), majd sütőpapírral ellátott tepsire fektetjük őket. 200 fokos sütőben 5 percig sütjük, majd 175 fokra visszavéve a hőmérsékletet további 20 percig. Kihűtjük és porcukorral meghintve tálaljuk.


sütési idő: 25 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Személyes jó tanács

Ha reggel frissen szeretnénk sütni, akkor a tekercset hűtőbe tesszük, reggel vágjuk szeletekre és sütjük.

Hozzávalók

A vajas részhez:
30 dkg vaj
8 dkg finomliszt
A tésztához
50 dkg finomliszt
1 dl hideg víz
1,5 dl hideg tej
1 tojás
50 g cukor
25 g élesztő
1 teáskanál só
A töltelékhez:
2,5 dkg vaj
kakaópor
porcukor

Kövess minket a Facebookon is!