megtekintve: 8 820 alkalommal
elkészítve: 203 alkalommal megfőztem én is
A lisztet dagasztó tálba teszem . Közepébe kis fészket alakítok ki .Beleteszem a cukrot . Rámorzsolom az élesztőt . Felöntöm egy kevés langyos tejjel . Meleg helyre téve hagyom , hogy az élesztő felfusson .
Aztán az összes hozzávalót bele teszem és jól kidagasztom . Letakarva , meleg helyen1,5 órát kelesztem . Ezután átgyúrom , és 6 kis cipót formázok belőle majd letakarva még 20 percig pihentetem . A formát sütőpapírral kibélelem.. Szélességének megfelelően kinyújtom a cipókat és szorosan feltekerem . Egymás mellé helyezem a formába és újabb másfél órán át kelesztem . Lekenem tejjel . amitől szép fényes lesz a kérge . 175 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép pirosra sütöm . (Gőzös sütő, kis lábasban víz a sütő aljába)
sütési idő: 30 min
hőfok: 175 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Húsvétra, sonka mellé nálunk kötelező, igazi sós kalács. Játszani lehet a cukorral, ha több cukrot teszünk bele, akkor édes kalácsunk lesz.
6 dkg finomliszt
54 dkg kenyérliszt
2,5 dkg élesztő
4 dkg tejpor
8 dkg cukor
2 cs vaníliás cukor
1 mokkáskanál só
1 db tojás
3 dl tej
2 dl tejszín