rejtvénylapok háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Mázas félholdak recept

A recept értékelése: 4,2 pont
  • 60 min
  • közepes
  • olcsó

megtekintve: 2 678 alkalommal

elkészítve: 34 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Edit

Elkészítése

Először elkészítjük a tésztát: egy tálban jó habosra kikeverjük a tojás sárgákat a porcukorral, majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével.
Másik tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, csipet sóval és elmorzsoljuk benne a puha vajat.
A két tál tartalmát összekeverjük, tésztává gyúrjuk. Ha túl lágy lenne a tészta kevés lisztet még adhatunk hozzá, de nem szabad keménynek lennie.
Lisztezett deszkán kb 2 mm vastagságúra nyújtjuk.
A tojásfehérjéket összekeverjük a porcukorral és enyhe gőz felett habbá verjük. A hab inkább "szakadós" legyen, mint kemény, mert akkor nem tudjuk majd elkenni a tésztán.
A felvert habot egy széles pengéjű késsel rákenjük a kinyújtott tésztára. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a hab nagyon hamar szilárdul és olyankor már nem lesz kenhető.
Lisztbe mártott pogácsaszaggatóval (nálam 6 cm-es) félhold alakokat szaggatunk a tésztából, sütőpapíros tepsibe rakjuk.
Előmelegített 160-165°C-os sütőben kb 10-12 perc alatt világosra sütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőfüggő!) Sem a habnak, sem a tésztának kicsit sem szabad megbarnulnia!
Ha a holdacskák megsültek, pihentessük őket kis ideig a tepsiben, mert melegen könnyen törnek.
Ha teljesen kihűltek 1-1 félholdat összeragasztunk a lekvárral.
A leeső részeket egy kevés liszttel összegyúrtam és korongokat szaggattam belőlük

sütési idő: 10 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: alul-felül sütés

Hozzávalók

A tészta hozzávalói :

25 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
10 dkg vaj
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
1/2 citrom reszelt héja és leve
csipet só

A mázhoz:

2 tojásfehérje
20 dkg porcukor

töltéshez:

házi meggylekvár vagy baracklekvár

Kövess minket a Facebookon is!