

megtekintve: 10 786 alkalommal
elkészítve: 227 alkalommal megfőztem én is
Előkészítés:
Az élesztőt egy kanál cukorral, egy dl langyos tejjel és kevés liszttel elkeverjük, majd langyos helyen felfuttatjuk.
Elkészítése:
1. A maradék lisztet, a cukrot, csipetnyi sót, a tojást, a vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot nagyobb tálba tesszük. Ha felfutott az élesztő, azt is a tálba öntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával keményebb tésztát gyúrunk belőle. A tésztát alaposan kidagasztjuk.
2. Ha kellően szuszogós a tészta, lisztezett deszkára borítjuk. Kb. 30 cm hosszú, kisujjnyi vastag pálcákat sodrunk, és perec alakúra hajtogatjuk. Letakarjuk, és 20 percig kelesztjük.
3. Felforrósítjuk az olajat, és a pereceket pirosra sütjük benne, 4-5 perc alatt. Szalvétára szedjük, leitatjuk, megszórjuk porcukorral.
Lekvárral vagy almapürével tálaljuk.
Kalória: 82 kcal/darab
kb. 40 darabhoz:
2,5 dkg élesztő
10 dkg cukor
2 dl tej
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
3 tojás
8 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 tasak vaníliás cukor
egy csipet só
A sütéshez:
bőven olaj
A tálaláshoz:
porcukor, lekvár vagy almapüré.