Marlenka háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Tejfölös pogácsa recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 262 alkalommal

elkészítve: 3 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése


Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos, cukros tejbe, majd pár perc alatt futtassuk fel.

A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a hideg zsírt (v. vajat) és morzsoljuk össze.

Amikor már kezd morzsalékos lenni, csináljunk a közepébe egy mélyedést, tegyük bele a tejföl több mint a felét, adjuk hozzá a tojássárgát, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá még annyi tejfölt, hogy ne legyen se túl lágy, sem pedig túl kemény a tészta, könnyen nyújtható legyen.

Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a tésztát a duplájára.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 2 cm vastagra, egy éles késsel rácsozzuk be a tetejét, majd szaggassuk ki a pogácsákat. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki)

Ezután a két tenyerünk között sodorjuk meg a kiszaggatott tésztát, és egymástól kicsit távolabb, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd takarjuk le egy konyharuhával, és szobahőmérsékleten kelesszük újra kb. 30 percig.

Ezután kenjük le a pogácsák tetejét felvert egész tojással, majd ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, szezámmaggal....

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 200 fokon süssük 25-30 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem, de ez a sütőtől is függ.)

sütési idő: 25 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

A kisült pogácsa finom omlós, és 1-2 napig konyharuhával letakarva puha marad.... persze csakis ha marad belőle, mert nagyon eteti magát.

Hozzávalók

50 dkg liszt
15 dkg sertészsír (vagy 20 dkg teavaj)
2 db tojássárga
3 dkg élesztő
kb. 1,5 dl tejföl
1 dl tej
1 tk cukor
2 tk só (v. ízlés szerint)
1 kisebb tojás a lekenéshez
a szóráshoz sajt, szezámmag, köménymag...

Kövess minket a Facebookon is!