rejtvénylapok háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Citrusos fonott kalács recept

A recept értékelése: 3,7 pont
  • 120+ min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 185 alkalommal

elkészítve: 8 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése


A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sóval és a porcukorral, majd tegyük bele a keverőtálba.

A langyos tejet keverjük össze a szárított élesztővel, adjuk hozzá a lisztes keverékhez és keverjük össze.

A reszelt citrom, és narancs héjat keverjük össze a vaníliaaromával és a mézzel, majd adjuk hozzá a lisztes keverékhez, és szintén keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tojásfehérjét, és addig keverjük hogy a tészta összeálljon, majd adjuk hozzá a felkockázott, puha vajat és addig dagasszuk, hogy egy teljesen sima tésztát kapjunk. (közben ha kissé ragadna, akkor egy pici lisztet még adhatunk hozzá)

Én a kenyérsütőgépben dagasztottam meg a tésztát úgy, hogy kétszer egymásután elindítottam a dagasztóprogramot. Így nagyon szép sima tésztát kaptam. (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk, de úgy jóval tovább tart, és munkaigényesebb)

A megdagasztott tésztát ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztát ezután borítsuk ki egy enyhén lisztezett felületre, majd gyúrjuk át, és letakarva kelesszük újra 30 percig.

Az újrakelesztett tésztát ezután vágjuk el három egyforma darabra, és sodorjunk mindegyikből kb 30 cm-es rudat, majd fonjuk össze.

A sütőformát zsírozzuk és lisztezzük ki, helyezzük bele a megfont kalácsot, majd langyos helyen kelesszük egy óráig, hogy a tészta teljesen megtöltse a sütőformát. (én szilikonos formába tettem, így nem zsíroztam, és liszteztem ki)

Mielőtt betennék a sütőbe a kalácsot, kenjük le a tojássárgával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt készre. Ha sütés közben nagyon pirulna a kalács teteje, takarjuk le alufóliával és úgy süssük tovább.

sütési idő: 40 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

A sütőből kivett kalácsot pár percig hagyjuk a formában, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. A tésztája pille könnyű, és nagyon jól érződik a narancs és citromhéj íze.

Hozzávalók

30 dkg liszt
80 ml tej
6 dkg porcukor
7 dkg vaj
2 db tojásfehérje (nagy)
1 csomag szárított élesztő
csipet só
1/2 narancs reszelt héja
1/2 citrom reszelt héja
1 tk vaníliaaroma
1 tk méz

Lekenéshez 1 tojássárga

Kövess minket a Facebookon is!