megtekintve: 14 418 alkalommal
elkészítve: 324 alkalommal megfőztem én is
8g étkezési zselatin + 2 evőkanál víz, 1 ek. citromlé egy nagyobb keverőtálba.
A 15 dkg kristálycukrot az 1 evőkanál mézzel, csipet sóval és 0,5 dl folyadékkal felteszünk főni és forrás után még kb. 2 percet lassú tűzön főzzük. Majd elkezdjük folytonos keverés mellett lassan, nagyon vékony sugárban a zselatinhoz önteni. Amíg öntjük, kisebb fokozaton dolgozunk, majd tehetjük nagyobbra is. Kb. 6 perc múlva elkezd ”keményedni”, nyúlós ragadós masszává alakulni és szinte kúszik felfelé a keverőszáron. Ekkor max. fokozaton keverjük még 1 percig, hogy jó habos legyen.
Keressünk egy edényt (műa. tálat, jégkrémes dobozt, stb.) amibe kb. 1-2 ujjnyi magasságig tudjuk önteni a masszát. Az edényt alufóliával vagy zsírpapírral kibéleljük és bekenjük vékonyan étolajjal. Beleöntjük a masszát és hűtőbe tesszük.
3-4 óra múlva ki is tudjuk venni ha megdermedt. Tetejét megszórjuk a porcukor és keményítő keverékével és így fordítjuk ki az edényből. (Ha nem akarjuk, hogy ragadjon mindig ügyeljünk, hogy a keményítő befedje a teljes külsejét.)
A pillecukrot ollóval vagy késsel tetszőleges formákra szabdaljuk, majd meghempergetjük a porcukor és keményítő keverékében. Végül a felesleget lerázhatjuk ha egy szűrőbe tesszük.
Hűtőben zacskóban vagy egy jól záródó dobozban sokáig eláll.
főzési idő: 10 min
A kikevert masszát színezhetjük pár csepp ételfestékkel a tálba öntés előtt.
Ha szörppel akarjuk színezni, ízesíteni akkor a szörp mennyiségével arányosan kevesebb vizet használjunk a keveréskor.
A pillecukorhoz
15 dkg cukor
1 ek méz
8 g zselatin
50 ml víz (+2 ek a zselatinhoz)
1 ek. citromlé
1 csipet só
A hempergetéshez
1 ek porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő