Grill ételek háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Pillecukor recept

A recept értékelése: 4,1 pont
  • 30 min
  • egyszerû
  • olcsó

megtekintve: 9 166 alkalommal

elkészítve: 180 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Csaba

Elkészítése

8g étkezési zselatin + 2 evőkanál víz, 1 ek. citromlé egy nagyobb keverőtálba.

A 15 dkg kristálycukrot az 1 evőkanál mézzel, csipet sóval és 0,5 dl folyadékkal felteszünk főni és forrás után még kb. 2 percet lassú tűzön főzzük. Majd elkezdjük folytonos keverés mellett lassan, nagyon vékony sugárban a zselatinhoz önteni. Amíg öntjük, kisebb fokozaton dolgozunk, majd tehetjük nagyobbra is. Kb. 6 perc múlva elkezd ”keményedni”, nyúlós ragadós masszává alakulni és szinte kúszik felfelé a keverőszáron. Ekkor max. fokozaton keverjük még 1 percig, hogy jó habos legyen.

Keressünk egy edényt (műa. tálat, jégkrémes dobozt, stb.) amibe kb. 1-2 ujjnyi magasságig tudjuk önteni a masszát. Az edényt alufóliával vagy zsírpapírral kibéleljük és bekenjük vékonyan étolajjal. Beleöntjük a masszát és hűtőbe tesszük.

3-4 óra múlva ki is tudjuk venni ha megdermedt. Tetejét megszórjuk a porcukor és keményítő keverékével és így fordítjuk ki az edényből. (Ha nem akarjuk, hogy ragadjon mindig ügyeljünk, hogy a keményítő befedje a teljes külsejét.)

A pillecukrot ollóval vagy késsel tetszőleges formákra szabdaljuk, majd meghempergetjük a porcukor és keményítő keverékében. Végül a felesleget lerázhatjuk ha egy szűrőbe tesszük.

Hűtőben zacskóban vagy egy jól záródó dobozban sokáig eláll.

főzési idő: 10 min

Személyes jó tanács

A kikevert masszát színezhetjük pár csepp ételfestékkel a tálba öntés előtt.
Ha szörppel akarjuk színezni, ízesíteni akkor a szörp mennyiségével arányosan kevesebb vizet használjunk a keveréskor.

Hozzávalók

A pillecukorhoz
15 dkg cukor
1 ek méz
8 g zselatin
50 ml víz (+2 ek a zselatinhoz)
1 ek. citromlé
1 csipet só

A hempergetéshez
1 ek porcukor
1 evőkanál étkezési keményítő

Kövess minket a Facebookon is!