

megtekintve: 119 991 alkalommal
elkészítve: 210 alkalommal megfőztem én is
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval és a sütőporral, majd adjuk hozzá a zsírt (v. vajat), majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (amennyiben szükséges 1-2 ek hideg vizet adhatunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk)
Ezután csipjük le a tészta 1/3 részét, majd mindkét tésztát formázzuk gombóccá, csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele az előzőleg sütőpapírral (v. kizsírozott, kilisztezett) tepsibe, és egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az egész tojásokat, majd keverjük alaposan össze.
Ezután adjuk hozzá a pudingport (v. keményítőt) majd szintén keverjük alaposan össze. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!!!!)
A nagyobb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele az előzőleg sütőpapírral (v. kizsírozott, kilisztezett) tepsibe, és egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, majd a papírral együtt átemelem a tepsibe.)
A kisebb tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd éles késsel, vagy derelyevágóval vágjuk fel keskeny csíkokra.
Ezután a tésztacsíkokkal rácsozzuk be a túrós töltelék tetejét.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 percig. Ekkor vegyük ki a sütőből, a rácsközökbe kanalazzunk ízlés szerinti lekvárt (Én meggylekvárt kanalaztam) majd tegyük vissza a sütőbe, és süssük még pár percig, hogy a tészta szép aranybarna legyen, a lekvár pedig kissé rásüljön a töltelékre.
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
sütési idő: 45 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a felszeletelt süteményt porcukorral, majd úgy kínáljuk. A tésztája finom omlós, a túrós töltelék jó szaftos, melyhez jól illik az édesebb vagy éppen kissé savanykás lekvár is.
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:
35 dkg liszt
15 dkg zsír (v. 20 dkg vaj)
10 dkg porcukor
1 tojás (nagy)
1/2 cs sütőpor
csipet só
szükség esetén 1-2 ek hideg víz
Túrós töltelék hozzávalói:
50 dkg túró
10 dkg tejföl
20 dkg porcukor
1 cs vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
2 tojás (nagy)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Kell még pár kanál ízlés szerinti lekvár..... pl. sárgabaracklekvár, meggylekvár, szilvalekvár....