megtekintve: 8 276 alkalommal
elkészítve: 202 alkalommal megfőztem én is
A porcukorhoz adjuk hozzá a tojásfehérjét, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett melegítsük 60 C-fokra. Vagyis addig melegítsük, még az ujjunkat belenyomva megcsípi a meleg cukros-keverék.
Ezután öntsük át egy keverőtálba, adjuk hozzá a citromlevet és az étkezési keményítőt, majd a robotgép legmagasabb fokozatán keverjük folyamatosan 10 percig, hogy egy igen kemény habot kapjunk.
Ezután töltsük bele egy nyomózsákba, melynek csillagcső van a végén, majd sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk ízlés szerinti méretű habkarikákat.
Meg is színezhetjük a habot pár csepp ételszínezővel, majd nagyjából összekeverve töltsük bele a habot a nyomózsákba.
Végül helyezzük be a a tepsit előmelegített sütőbe, majd 80 C- fokon szárítsuk 120 percig. (Én légkeverésnél 50 C-fokon 120 percig szárítottam, és egyszerre két tepsivel tettem be)
Ezalatt az idő alatt a habkarika teljesen megszárad (a közepe is) és egy mozdulattal fel lehet venni a papírról.
sütési idő: 120 min
hőfok: 70 °C
sütési mód: légkeverés
Az elkészült habkarikákkal a karácsonyi ünnep alkalmával pl. feldíszíthetjük fenyőfát, de csak nassolás képen is elropogtathatjuk.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
80 g tojásfehérje ( 2 nagy tojásfehérjének felel meg)
24 dkg porcukor
1/4 citrom leve
4 gramm étkezési keményítő (kb. 2 tk)