megtekintve: 7 361 alkalommal
elkészítve: 212 alkalommal megfőztem én is
A lisztet keverjük össze a csipet sóval, adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt, és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (a tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind)
Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe, legalább 30 percre.
Ameddig a tészta a hűtőben pihen, előlehet készíteni a tölteléket, és az őszibarackot.
A diót egy teflon serpenyőben, állandó kevergetés mellett, pörköljük aranybarnára, majd hűtsük ki, és daráljuk le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, vaníliás cukorral, és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a darált diót is.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen, nyújtsuk ki jó vékonyra. Ezután vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört.(én egy fedőt tettem a tésztára és azt vágtam körbe)
A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot.
Ezután az üresen maradt tésztát hajtogassuk rá a töltelékre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat. Ezután kenjük le felvert egész tojással, és szórjuk meg darabolt dióval.
Tegyük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta.
sütési idő: 30 min
hőfok: 170 °C
sütési mód: légkeverés
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Hozzávalók 4 db-hoz:
Tészta:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-2 ek tejföl
1 ek hideg víz
1 cs vaníliás cukor
csipet só
Töltelék hozzávalói:
4-5 db őszibarack
2-3 marék dió
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
reszelt citromhéj
1 kisebb tojás a tészta lekenéséhez