megtekintve: 2 683 alkalommal
elkészítve: 71 alkalommal megfőztem én is
1. A mézet a fűszermixel közepes láng felett felhevítjük, levesszük a tűzről, majd belekockázzuk a margarint és hagyjuk benne felolvadni.
2. A tészta többi hozzávalóit összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adagoljuk. Jól átgyúrjuk, két gombócot formázunk belőle és folpackba csomagolva pár órára hűtőbe tesszük.
3. A pihentetett tésztáinkat ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk, kinnyújtjuk és kivágjuk a kandalló részeit:
- 2 db 10x16cm (oldalai)
- 2 db 28x7cm (teteje és alja)
- 1 db 16x30cm (hátulja)
- 1 db csillag (fenyő tetejére)
- pár darab zokni (kandallóra)
4. Előmelegített sütőben 170 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük őket és hagyjuk kihűlni.
5. A ragasztáshoz a porcukrot felhevítjük, karamellizáljuk. A kandallóhoz a lapok szükséges oldalait belemártjuk a forró cukorba és gyorsan öszenyomjuk őket amíg megkötnek.
6. Az írókához a tojásfehérjét felverjük, majd közepes fokozat mellett hozzáadagoljuk a porcukrot és a citromlevet. 4-5 percig magas fokozaton verjük. 1-1 teáscsészényit félreteszünk belőle és egyikbe pár csepp piros, a másikba pár csepp zöld ételfestéket csepegtetünk.
7. A fehér írókával téglakockákat mintázunk a kandalló oldalaira, tetején pedig elkenjük a maradék írókát. Előtte a csillagunkat még belemártjuk és megforgatjuk szórócukorban, a zoknikat pedig pirosra festjük és hagyjuk őket teljesen megszáradni.
8. A piros írókából egy vékony fejű ecset vagy kávéskanál segítségével lobogó tüzet festünk a kandalló belsejébe.
9. A zöld írókát csillag végű habzsákba töltjük, a télifagyi csúcsát tartva alulról közepéig habcsókocskákat nyomunk rá, feltesszük a kandalló tetejére és telenyomkodjuk a tetejét is. Mielőtt megkötne, szórócukorral meghintjük hogy díszes legyen és feltesszük a tetejére a csillagot. A maradék karamellt picit megmelegítjük, a zoknik hátuljára teszünk belőle egy keveset és felragasztjuk a kandallóra.
10. A marcipánból hóembert formázunk, feltesszük őt is a kandalló tetejére, végül az egész kandallónkat szitán keresztül jól megszórjuk porcukorral.
főzési idő: 4 min
sütési idő: 8 min
hőfok: 170 °C
Videóreceptem megtalálhatjátok Facebookon: Picipiros Konyhája néven :)
A kandallóhoz:
- 125 g méz
- 1 csomag mézeskalács fűszermix
- 500 g liszt
- 150 g margarin
- 150 g barnacukor vagy nádcukor
- 2 db tojás
- 2 tk szódabikarbóna
- 1 db narancs reszelt héja
- egy csipet só
Írókához:
- 200 g porcukor
- 1 db tojás fehérje
- 2 tk citromlé
- zöld és piros ételfesték
Ragasztáshoz:
- 200 g porcukor
Díszítéshez:
- 1 db télifagyi
- szórócukor
- 1 cs Gyurmaci Szamos marcipán