megtekintve: 5 527 alkalommal
elkészítve: 103 alkalommal megfőztem én is
3 db piskótát kell sütni.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből habot készítünk, félretesszük. A sárgákat alaposan kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a vizet. Ezután a sütőporral elkevert lisztet keverjük hozzá. Végezetül a tojásfehérje habját adjuk a masszához kis adagokban.
24 cm-es, sütőpapírral bélelt tortaformába helyezzük a masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 percig sütjük. Ismételjük meg a folyamatot még kétszer.
Készítsük el a szirupot. A vizet a cukorral forraljuk fel, majd hagyjuk kicsit kihűli és keverjük el benne lekvárt, rumaromát, esetleg pici málnaszörpöt, citromlevet.
Az egyik piskótalapot vágjuk fel apró kockákra és öntsük rá a szirupot, keverjük össze alaposan.
A torta összeállításhoz tegyük vissza az egyik piskótalapot a tortakarikába. Kenjük meg lekvárral, kanalazzuk rá a szirupos piskótát. Végül kenjük meg a maradék piskótalapot lekvárral, fordítsuk rá a szirupos részre és nyomkodjuk meg.
A torta tetejére készítsünk cukormázat. A porcukrot és a málnaszörpöt keverjük alaposan össze. Egy viszonylag sűrű, de kenhető állagot kell kapni, ami majd hideg hatására megszilárdul. Tegyük hűtőbe a tortát egy éjszakára.
sütési idő: 75 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: légkeverés
TIPP: Egyszerűsíthető a recept, ha 4 tojásból készítjük a piskótát, amit félbevágunk. És még sütünk egy 2 tojásos piskótát.
Piskóta:
3x2 db tojás
3x10 dkg cukor
3x10 dkg liszt
3x5 ek víz
3xfél tk sütőpor
Szirup:
15 dkg cukor
1,5 dl víz
3 ek eperlekvár
2 ek rumaroma
opcionális: pici málnaszörp, pici citromlé
Cukormáz:
15 dkg porcukor
2-3 ek málnaszörp