megtekintve: 7 339 alkalommal
elkészítve: 246 alkalommal megfőztem én is
A kovászhoz valókat este a kelesztő tálban összekeverjük, letakarva langyos helyre állítjuk.
Másnap az élesztőt pici cukros tejben felfuttatjuk, a kovászhoz adjuk a vegyes lisztet, az élesztőt, majd a többi hozzávalóval sima tésztát dagasztunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
8 részre vesszük, oválisra nyújtjuk a tésztát, kifli formára felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ismét duplájára kelesztjük. Tetejét vízzel spricceljük, magvakkal megszórjuk, majd 200 C fokra előmelegített - gőzös - sütőbe téve sütjük. kb. 30 perc. Ismét lespricceljük vízzel, konyharuhával letakarva kihűtjük.
sütési idő: 30 min
hőfok: 200 °C
sütési mód: alul-felül sütés
0 % fehér liszt, nem tömör, isteni puha kifli lett a végeredmény.
Az esti kovászhoz:
150 gr világos rozsliszt
150 ml víz
15 gr élesztő
A tésztához:
50 dkg vegyes liszt (világos rozsliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt, graham liszt)
20 gr élesztő
2 teáskanál só
3 dkg puha vaj
1 dl tej
kb. 2-2 ? dl langyos víz