megtekintve: 10 464 alkalommal
elkészítve: 277 alkalommal megfőztem én is
1. 3 dl tejet a cukorral meglangyosítjuk,hozzárakjuk az élesztőt és 2 kanál lisztet. Hagyjuk ”felfutni”.
2. A lisztet a szoba hőmérsékletű vajat,sót a kovászt és a maradék 6 dl langyos tejet összekeverjük és jól alaposan kidolgozzuk.
2. 3 cipót formálunk belőle.Egyiket kőr alakra nyújtjuk és 8 cikkre vágjuk.A cikkek szélesebb felénél kezdve felgurgatjuk a tésztát hogy kifli alakot kapjunk.Kicsit behajítjuk a két végét. Ugyanígy járunk el a másik kettő cipóval is.
4. A kifliket tepsibe rakjuk és 1 órán keresztül meleg helyen kelesztjük. Sütés előtt mindegyik tetejét megkenjük tojással,megszórjuk tetszőlegesen szezám maggal,len maggal,mákkal,köménnyel,reszelt sajttal.
5. Előmelegített sütőbe rakjuk,szép pirosra sütjük.
sütési idő: 40 min
hőfok: 190 °C
1 kg liszt
10 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)
8 dl tej
4 dkg élesztő
2 kávéskanál só
2 teáskanál cukor
1 db tojás (tetejét lekenni)
tetszés szerint:lenmag,szezámmag,mák,köménymag,reszelt sajt