megtekintve: 11 609 alkalommal
elkészítve: 310 alkalommal megfőztem én is
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük. A citromot forró, folyó víz alatt gondosan megmossuk, szárazra töröljük, két kisujjnyit levágunk belőle, aztán kinyomjuk, és átszűrjük a levét.
A vaníliarudat felhasítjuk, a citromhéjjal együtt a tejhez adjuk, felforraljuk, és fedő alatt 10-15 percig pihentetjük, végül leszűrjük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Lisztezett deszkán kerek lapra nyújtjuk a tésztát, kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű, cakkos oldalú, lapos tortaformát, villával megszurkáljuk, és világosra sütjük 20 perc alatt. Hagyjuk kihűlni, majd lapos tálra csúsztatjuk.
A krémhez a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral és a liszttel, apránként felengedjük a vaníliás tejjel, majd folyamatosan keverve besűrítjük, és a tésztára öntjük-simítjuk.
A gyümölcsöket megmossuk, a ribizlit leszemezzük. A barackokat kettévágjuk, vékony gerezdekre szeleteljük, meglocsoljuk citromlével, majd lecsepegtetjük. Kívülről befelé haladva kirakjuk velük a torta tetejét, díszítjük a ribizliszemekkel, és 1 órára hidegre tesszük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
sütési idő: 20 min
hőfok: 180 °C
Kalória: kb 360 kcal
A tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
Továbbá:
1 citrom leve
fél vaníliarúd
0,5 l tej
5 tojássárgája
10 dkg cukor
5 dkg liszt
1 kg érett őszibarack
4 fürt ribizli (nem fontos)