Torta háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Gyümölcskosárkák tojáshabbal recept

A recept értékelése: 5,0 pont
  • 75 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 5 439 alkalommal

elkészítve: 160 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Arizs65

Elkészítése

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A formákat vékonyan kivajazzuk; egy tepsit sütőpapírral kibélelünk.
A tésztához a lisztet az őrölt mandulát és a vajdarabkákat egy tálba szórjuk, és a keveréket kézzel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, a keserűmandula-aromát, a sót, a tojássárgáját, 1 evőkanál vizet, s az egészet gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrjuk. A tésztából cipót formálunk, folpakba burkoljuk, és kb. 30 percre hideg helyre tesszük.
A töltelékhez megmossuk a ribiszkét; a szemeket lehúzzuk a fürtökről, és a cukorral együtt lábasba tesszük. Gyenge tűzön 5 percig pároljuk, amíg a bogyók megpuhulnak, de még nem mállnak szét. Levesszük a tűzről. Az epret megmossuk, szárazra itatjuk, leszedjük a kocsányát és feldaraboljuk. Az áfonyadzsemmel együtt a ribiszkéhez keverjük, majd az egészet hűlni hagyjuk.
A munkalapot kissé belisztezzük, és a tésztát vékonyra nyújtjuk. 6 kicsi, sütőforma méretű korongot vágunk ki belőle, és kibéleljük velük a kosárkaformákat. A tésztalapokat villával megszurkáljuk, és 12 perc alatt aranybarnára sütjük. Kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk. A sütő hőmérsékletét 160 °C-ra mérsékeljük.
A tojáshabhoz a tojásfehérjéket a sóval félkeményre verjük. Apránként hozzáadjuk a cukrot, és addig verjük, amíg a massza fényes és kemény nem lesz. A kosárkákat óvatosan kivesszük a formákból, és egy tepsire helyezzük. Az előkészített gyümölcsszemeket lecsepegtetjük, és a kosárkákba tesszük.
A tojáshabot a gyümölcsökre terítjük. A kis tortákat 10-15 percig sütjük, ezalatt a tetejükön a tojáshab kissé megpirul. Kivesszük a sütőből. Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

Személyes jó tanács

Használhatunk mélyhűtött málnát vagy áfonyát, de akár apróra vágott őszibarackot vagy szilvát is.

Hozzávalók

A tésztához:
9 dkg liszt
3 dkg őrölt mandula
6 dkg vaj
3 dkg porcukor
3 csepp keserűmandula-aroma
1 csipet só
1 tojássárgája

A töltelékhez:
20 dkg vörös ribiszke
20 dkg fekete áfonya
2 evőkanál cukor
15 dkg eper
1 evőkanál feketeáfonya-dzsem

A tojáshabhoz:
2 tojásfehérje
1 csipet só
6 dkg cukor

Kövess minket a Facebookon is!