megtekintve: 5 688 alkalommal
elkészítve: 138 alkalommal megfőztem én is
A bevonathoz: 10 dkg étcsoki, 5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj.
Elkészítés: a tojásokat szét választjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni habbá ha felhabosodott akkor apránként szórjuk bele a kristálycukrot és verjük kemény habbá.
A tojássárgájához adjuk hozzá a barna cukrot ,a vizet, a fahéjas vaníliás cukrot,az olajat, habosra keverjük.
Beleszórjuk a sütőporos lisztet , a darált diót,reszelt citromhéjat, összekeverjük.
Majd a tojásfehérje hab negyedét belekeverjük a fellazítjuk a tésztát majd apránként beleforgatjuk a tojásfehérje habot körkörös mozdultakkal,hogy ne törjön össze a hab.
Egy 24 cm tortaformát kikenünk olajjal ,az alját kibéleljük sütőpapírral.
A kész piskóta masszát bele öntjük a formába elsimítjuk.
180 c előmelegített sütőbe toljuk 25-30 percre tűzpróbáig.
Rácson hagyjuk kihűlni .
Amíg hűl a diós piskótánk addig el készítjük a tejszínes vanília krémet.
A pudingot kiverjük 2 dl tejjel,a többi tejet felrakjuk a cukorral felforraljuk .
Majd a kikevert pudingra öntjük habverővel összekeverjük,majd vissza tesszük a tűzre és forráspontig hevítjük állandó kevergetés mellet.
Levesszük a tűzről és hideg vízbe állítjuk hűlni a tetejét fokpakkal teljesen betakarjuk,hogy ne bőgődjön be.
A tejszínhabot felverjük kemény habbá és felét a kihűlt vanília pudingba keverjük robotgéppel.
A tortát recés késsel 3 lappá vágjuk.
Egy nagyobb süteményes tányérra rakjuk a torta alsó lapját megkenjük dzsemmel ,majd a tejszínes vanília krémet megfelezzük és rákenjük a dzsemmel lekent piskóta karikára.
Rárakjuk a másik tortakarikát szintén megkenjük dzsemmel,majd a megmaradt krémet eloszlatjuk rajta.
Befedjük a tortát a harmadik lappal.
A csokit a vajjal és az olajjal vízgőz felett fellovasítjuk.
A tortát bevonjuk olvasztott csokival dermedni hagyjuk.
Majd a megmaradt tejszínt habzsákba szedjük és sima csővel kis halmokat nyomunk a torta tetejére .
Dekor cukorral megszórjuk.
főzési idő: 6 min
sütési idő: 30 min
sütési mód: légkeverés
A csokimáz mindig vízgőzfelet készítem ,olvasztom meg a csokit a vajat, és az olajat.Mert így biztos nem ég meg a csoki ,de csak akkor ha csokis edény nem ér a forró vízbe .
Hozzávalók: 6 db tojás, 4 evőkanál kristálycukor. 2 evőkanál barna cukor, 2 evőkanál víz, 4 evőkanál darált dió, 1 teáskanál fahéjas vaníliás cukor, csipet só, 1 evőkanál olaj, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál sárgabarack dzsem, 5 evőkanál liszt, 1 teáskanál sütőpor A krémhez: 2 csomag főzős vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 2 dl cukrász tejszín,4 evőkanál cukor.