megtekintve: 33 184 alkalommal
elkészítve: 324 alkalommal megfőztem én is
A lisztet, a vajat és a sót morzsásítjuk. Adjunk hozzá 4 ek. hideg vizet, és keverjük, míg a tészta összeáll. Tegyük át enyhén lisztezett felületre, formáljunk belőle lapos korongot, tekerjük fel, és folpackba csomagolva rakjuk a hűtőbe legalább 10 percre. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 23 cm átmérőjű piteformát. A tésztát nyomkodjuk bele úgy, hogy a forma szélén egy kicsit túllógjon. Tegyünk a közepére sütőpapírt, és töltsük meg sütőbabbal. Így süssük előmelegített sütőben 15 percig. Ezután vegyük le a papírt és a babot, és süssük még 10 percig, hogy a tészta kellően átsüljön, és halvány színt kapjon.
Közben közepes lángon, 10 perc alatt pároljuk puhára a hagymát az olajban. Halvány színe legyen, ne piruljon meg! A tejszínt és a tojásokat habverővel keverjük össze, sózzuk ízlés szerint. A sajtokat jellegüknek megfelelően aprítsuk fel darabokra, és szórjuk a tésztaalapra. A hagymát is terítsük szét rajta, végül öntsük rá a tojásos keveréket. Vegyük lejjebb a sütő hőmérsékletét 160 fokra, és körülbelül 40 perc alatt süssük meg: a töltelék ne legyen folyós, és piruljon meg a teteje.
sütési idő: 65 min
hőfok: 180 °C
Kalória: kb 600 kcal
A tésztához:
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj felkockázva
1/2 tk. só
A töltelékhez:
2 fej vöröshagyma felszeletelve
1 ek. olaj
2 tojás
300 ml sűrű, zsíros tejszín
25 dkg keménysajt (többféle is lehet)