megtekintve: 8 573 alkalommal
elkészítve: 110 alkalommal megfőztem én is
Este elkészítjük: a dagasztótálba szórjuk a lisztet, a sót, közepére mélyedést készítünk, beleszórjuk az élesztőt. A tejet a vizet , a tejfölt langyosra melegítjük, ráöntjük az élesztőre, lisztet húzunk rá, letakarva kb. 50 percet kelesztjük langyos helyen. Ha megkelt, 8 gombócra vesszük, kisodorjuk ( nagyjából háromszög formára) lekenjük olvasztott vajjal, feltekerjük, és sütőpapíros tepsire téve, hidegre ( spajz) tesszük. Reggel a sütőt előmelegítjük 220 C fokra, aljába kis lábasba vizet teszünk. ( gőzős sütő). A kifliket lespricceljük vízzel, és tetszés szerint megszórjuk durva szemű sóval, köménymaggal ( különféle magvakkal). A forró sütőbe téve kb. 25-30 perc alatt ( villanysütő alsó-felső)
szép pirosra sütjük. Még forrón megspricceljük ismét vízzel , és konyharuhával letakarva kihűtjük.
sütési idő: 25 min
hőfok: 220 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Este elkészíteni, reggel 30 perc, és az asztalon a meleg puha, igazi házi vajas kifli.
Hozzávalók 8 db-hoz
50 dkg liszt
1 jó nagy kanál tejföl
1 dkg élesztő
1 kávéskanál só
2 dcl tej
1 dcl buborékmentes ásványvíz
kenéshez kevés vaj
tetejére opcionalis: só, köménymag, különféle magok