

megtekintve: 1 280 alkalommal
elkészítve: 18 alkalommal megfőztem én is
A langyos tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, bele morzsoljuk az élesztőt és felfutjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, az olvasztott, de nem forró vajjal, a tojással és a felfuttatott élesztővel. Lágy tésztát dagasztunk. Duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, 18-20 darabra vágjuk.
Gombócokat formázunk, vékonyra kinyújtjuk, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Kézzel kicsit megnyújtjuk, közepébe l kanál tölteléket teszünk..Gömbölyítjük, jól össze kell zárni, hogy szép gombócok legyenek.
Kapcsos, 26 cm-es tortaformába helyezzük őket, (én mos 28 cm?sütőbe tettem, de a forma teljesen mindegy. Kelesztjük még 30 percig, majd olvasztott vajjal lekenjük.180 fokon, kb 30-35 percig sütjük.
sütési idő: 30 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
10 dkg vaj
5 dkg cukor
1 egész tojás
1 csipet só
Töltelék:
25 dkg túró
vaníliás cukor, porcukor, reszelt citromhéj
1 db tojás
A töltelék bármi lehet, túró, lekvár, dió, mák?...