megtekintve: 13 455 alkalommal
elkészítve: 321 alkalommal megfőztem én is
A hozzávalókat össze gyúrjuk, jól kidolgozzuk.
Kinyújtjuk jó nagyra, legalább 60+40 cm-re, lisztezett deszkán.
2 dl olvasztott (de nem meleg) zsírban, annyi lisztet teszünk hogy híg rántás szerű legyen.
Ezt rákenjük a kinyújtott tésztára és feltekerjük, mint a bejglit.
Letakarjuk egy konyharuhával és 1 órát pihentetjük. 6-7 db-ra felvágjuk,(egyenként) lisztezett konyharuhán jó vékonyra kinyújtjuk,
megtőltjük, feltekerjük a ruha segítségével és tepsibe rakjuk.
A tepsit olajjal kikenjük, a rétes tetejét is megkenjük.
180 fokon szép pirosra sütjük.
Kissé kihűtjük, ferdén felszeleteljük.
Káposztás töltelék: a káposztát legyaluljuk,lesózzuk. Olajon kis cukorral lepirítjuk. Ha kihűlt rákenjük a réteslapra és megborsozzuk, és feltekerjük.
Almás töltelék: reszeljük le az almát, és dinszteljük meg. Ha kihűlt szórjuk meg a lapot grízzel, és tegyük rá az almát, ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal, cukorral.
sütési idő: 15 min
hőfok: 180 °C
Ennek a rétesnek az az előnye, hogy nem szárad ki szép leveles lesz.
Ha megtöltjük a lapot, a tölteléket locsoljuk meg egy kis olajjal, és így tekerjük fel.
Tésztához:
1/2 liter liszt
2 egész tojás
1 pohár (175 gr) 20%-os tejföl
csipet só
Túrós töltelékhez:
fél kg túró
1 citrom reszelt héja
mazsola
2 tojás sárgája
cukor ízlés szerint