rejtvénylapok háttér
kukk
  • Pénzkereső Szókereső

Részeges szelet recept

A recept értékelése: 3,7 pont
  • 75 min
  • könnyû
  • közepesen olcsó

megtekintve: 858 alkalommal

elkészítve: 11 alkalommal megfőztem én is

Értékeld te is a receptet:

beküldő: Kard Éva

Szavazok

Havi receptverseny

Ez a recept részt vesz a havi receptbeküldő versenyben. Szavazz rá ha tetszik





További receptek...

Elkészítése

A liszthez keverjük hozzá a sót, adjuk hozzá a felkockázott hideg margarint, majd kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos keverjük hozzá a porcukrot, adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Gyúrás közben, apránként adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (arra figyeljünk, hogy a tészta ne legyen ragacsos)
Egy 22x32 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, vagy zsírozzuk, és lisztezzük ki, majd helyezzük bele a kinyújtott tésztát. (Én enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtottam ki, majd a papírral együtt átemeltem a tepsibe.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 8-10 perc alatt süssük elő a tésztát, majd vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni, míg elkészítjük a tölteléket. (Én légkeverésnél 160 fokon, 8 percig sütöttem.)
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.
A porcukrot keverjük össze a tojások sárgájával, és a darált dióval, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be.
Ezután vegyük le a gőzről, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a rumot, és egy kevés keményre vert tojáshabot, és alaposan keverjük össze.
Ezután apránként, óvatosan keverjük hozzá a maradék tojáshabot is.
Az elkészült diós habot ezután egyenletesen kenjük rá az elősütött, és kihűtött tészta tetejére.
Helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni, majd vonjuk be cukormázzal.
A porcukorhoz adjuk hozzá a rumot, egy fél citrom levét, és keverjük simára. Keverés közben, ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet, figyelve arra, hogy egy sűrű, de folyós massza legyen.
A teljesen kihűlt sütemény tetejére kenjük rá a cukormázat, majd a képzeletbeli szeletek tetejére tegyünk egy fél szem diót. Ezután hagyjuk hogy a cukormáz teljesen megdermedjen.

sütési idő: 40 min
hőfok: 160 °C
sütési mód: légkeverés

Személyes jó tanács

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Érdemes legalább két nappal előbb megsütni, mert akkor lesz kellően puha a tészta, és az ízek is jól összeérnek.

Hozzávalók

Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt (Nagyi titka)
15 dkg Vénusz sütőmargarin
1 db tojás (nagy)
10 dkg porcukor
2-3 ek hideg tej
csipet só

Töltelék hozzávalói:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
2-3 ek rum

Cukormáz hozzávalói:

20 dkg porcukor
2 ek rum
frissen facsart citrom

Kövess minket a Facebookon is!