megtekintve: 4 454 alkalommal
elkészítve: 125 alkalommal megfőztem én is
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, kicsit pihentetjük. 25x25 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk.
Elkészítjük a mákos tölteléket. Szirupos állagúra összeforraljuk a vizet, a citromhéjat, a cukrot, a mézet, majd leforrázzuk vele a darált mákot, hozzáadjuk a lekvárt, fahéjjal ízesítjük,majd rákenjük egyenletesen a linzer alapra. 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc megsütjük. Kihűtjük.
A meggyhabhoz: a meggyet a cukorral, citromlével kb. 10 percig főzzük, majd botmixerrel pürésítjük. Kihűtjük. A tejszínt kemény habbá verjük, és óvatosan a meggy püréhez keverjük. Egyenletesen a mákos rétegre simítjuk. Hidegre tesszük. ( tetszés szerint lehet a tetejére csoki csíkokat húzni). Hidegen kockára vágva tálaljuk.
főzési idő: 2 min
sütési idő: 20 min
hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
Kicsit macerás, de érdemes elkészíteni, mutatós, és nagyon finom sütemény.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
2 kanál porcukor
pici só
1 kávéskanál sütőpor
12 dkg vaj
1 tojás
(esetleg 1-2 kanál víz)
A mákos réteghez:
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 dcl víz
1 citrom reszelt héja
pici fahéj
1 evőkanál méz
2-3 kanál meggy lekvár
Meggy habhoz:
25 dkg fagyasztott meggy ( lehet friss is)
4 kanál kristálycukor
3 evőkanál víz
fél citrom leve
10 gr zselatin
3 dcl tejszín